Es presental el documental sobre la vida de Sant Francesc de Borja a Ontinyent


?Es tracta d’un producte de quatre episodis que analitzen els aspectes de la vida del patró de Gandia com a Virrei de Catalunya, Duc de Gandia i jesuïta.?
Sumant-se a les celebracions de les comarques veïnes de la Safor i la Costera en la divulgació de la vida de Francesc de Borja, encara desconeguda per a molts, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), presenta este divendres 7 de maig a Ontinyent un documental compost per quatre episodis que analitzen els diversos aspectes de la vida d’un home que fou Virrei, Duc, General dels jesuïtes i Sant.

?El documental anomenat “Les petjades de Francesc de Borja: un viatge pels arxius de Barcelona, Toledo, València i Gandia” es el resultat del treball que ha realitzat durant aquest últim any Gandia Televisió amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques, l’IMAB. Aquesta tasca ha donat com a fruït una sèrie de quatre audiovisuals que divulguen la figura de Francesc de Borja i els tresors documentals que donen testimoni de les seues passes vitals.
Un treball acurat que es presenta el divendres 7 de maig en el Centre Cultural de Caixa Ontinyent a partir de les 19,30h amb entrada lliure i que conduirà l’Arxiver Municipal de Gandia Jesus Alonso i la periodista de Gandia Televisió, Gemma Fullana.

?Aquest treball, compost per quatre capítols que analitzen els aspectes de la vida del IV Duc de Gandia, és el resultat d’una treballada investigació que va portar als seus realitzadors a viatjar fins als arxius de Barcelona, Toledo i València per tal de poder oferir imatges primigènies i entrevistes amb els millors coneixedors de la vida i els documents produïts pel patró de la ciutat. El quart capítol tracta especialment de la visió de Francesc de Borja des de Gandia.??Cadascun dels quatre capítols del documental analitza un dels aspectes de la vida del Duc. El primer se centra en la seua etapa a Barcelona com a Virrei de Catalunya. Una ullada a l’Arxiu de la Corona d’Aragó que permet repassar la infantesa i joventut de Francesc de Borja i, sobre tot, la seua etapa de govern al front del principat de Catalunya i comtats del Rosselló i la Cerdanya.?El segon capítol ja analitza l’etapa de Francesc de Borja com a IV Duc de Gandia a partir de l’Arxiu de la casa ducal a Toledo. Una ocasió per penetrar en l’etapa que més interessa als gandians d’una forma més intensa: el període com a Duc i senyor feudal de Gandia, entre el 1543 i el 1550. Es tracta d’una ullada a un dels arxius més espectaculars de la noblesa espanyola, hui conservat a la seu de l’Arxiu Històric Nacional, emplaçada a l’antic hospital Talavera de Toledo.?El tercer capítol analitza l’etapa posterior al ducat a Gandia, la que el va elevar fins a la santificació: la de jesuïta. I és que Francesc de Borja no va ser un més, va arribar a ser III General de la Companyia de Jesús. Va ser la seua etapa més religiosa, la que coneguem gràcies als documents de l’antiga universitat jesuïta, fundada pel mateix duc, i que es conserva a l’Arxiu del Regne de València.?El darrer capítol de l’audiovisual és el que investiga els documents que sobre el duc es conserven a l’Arxiu Històric de Gandia. Un repàs per la memòria viva del personatge gràcies als fons conservats en l’arxiu més representatiu de la història gandiana.