El 13 de gener de l’any 2000 ens deixava, als 88 anys, Enric Valor. Al llarg de la seua vida s’havia guanyat el respecte i la veneració de milers de catalanoparlants per la immensa tasca gramatical i literà ria que va dur a terme. Des de les primeres lliçons publicades a El Tio Cuc d’Alacant el 1934, les classes de valencià a Lo Rat Penat i l’aparició de les primeres rondalles en la dècada dels 50, la publicació de les primeres obres gramaticals als anys 60 i l’edició de les seues novel·les a partir de 1980, Enric Valor ha treballat com ningú per la consolidació i divulgació de la llengua catalana entre els valencians. El resultat ha estat la confecció d’uns utilÃssims manuals didà ctics com ara Millorem el llenguatge, Curs mitjà de gramà tica catalana o La flexió verbal i la publicació d’una sòlida obra literà ria, Sense la terra promesa (1980), Temps de batuda (1983) i Enllà de l’horitzó (1991), que el situen entre els més significatius narradors de la literatura catalana del segle XX.
Per altra banda, Enric Valor sempre demostrà una decidida actitud cÃvica en defensa de l’ús social del valencià , tal com ho demostren els centenars d’articles sobre llengua que va publicar entre 1962 i 1965 al periòdic Jornada de València, la fundació i direcció de la revista Gorg el 1973, que finalment fou prohibida per les autoritats franquistes, i el suport que sempre oferà als moviments més actius en defensa de l’ensenyament del i en valencià com ara Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la llengua.
Per tot açò, i com que es produeix la circumstà ncia que el 2010 celebrem el desé aniversari de la seua desaparició i el 2011 commemorarem el centenari del seu naixement, hem de ser capaços tant de divulgar la seua obra literà ria i lingüÃstica, com de expressar el nostre agraïment a qui tant va fer per l’ensenyament del valencià , per a la conservació del vocabulari propi dels valencians i per enfortir l’aportació valenciana al conjunt de la llengua catalana.
Hi ha institucions que han d’estar especialment compromeses en aquesta tasca, com ara l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ja ha anunciat el seu nomenament com a Escriptor de l’any 2010, i l’Institut d’Estudis Catalans, institució de la qual fou membre corresponent des de 1986. Però no únicament han de ser entitats oficials les que s’impliquen a recordar i vindicar l’obra i figura d’Enric Valor. La societat civil de tots els països catalanoparlants té un especial deute amb l’escriptor i gramà tic castallut, atés que hi ha estat la principal beneficiaria del seu treball. És hora, per tant, d’anar per feina!
Josep Daniel Climent
Un comentario sobre “En record i vindicació d’Enric Valor (1911-2000)”
Los comentarios están cerrados.
gràcies per l’article!!