El PSPV de Xàtiva proposará en el ple un pla de neteja i reparació de la fonts de la ciutat

Reig : “Demanem que es reparen les fonts i que s’aprofite la mà d’obra disponible per a fer una neteja general”

El grup socialista en l’Ajuntament de Xàtiva ha presentat una moció per al ple del pròxim divendres que insta a l’Ajuntament a executar un pla de neteja i reparació de la fonts de la ciutat perquè, com explica el regidor Ignacio Reig, “hi ha diverses d’elles, algunes de gran importància patrimonial com la Font de 25 Dolls, que tenen problemes de brutícia o estan trencades”.

Per a això Reig proposa elaborar un cens, fins ara inexistent, de totes les fonts de Xàtiva, que continue d’esta manera l’auditoria realitzada al maig pels socialistes sobre les fonts de la ciutat. Recorda el regidor que des que el PSPV va denunciar l’estat generalitzat de les fonts “hi ha hagut alguna reparació, la qual cosa ens satisfà, però pensem que el sistema de fonts públiques requereix una gestió més constant ja que des que es va fer un pla de reparacions en 2008 per allò de la Ruta de les Fonts, només s’han fet reparacions puntuals”.

D’esta manera, ja que l’Ajuntament disposa de mà d’obra pel Pla per a l’Incentivament Econòmic, hauria de plantejar-se en una segona fase que es duga a terme una intervenció en les fonts més xicotetes i en zones infantils. “Estes fonts xicotetes són en realitat les que s’usen més pels ciutadans” destaca Ignacio Reig. Respecte a les grans, el socialista afirma que “es dóna la circumstància que l’empresa responsable del manteniment de les fonts monumentals és INDITEC,S.A. però creiem que és una responsabilitat heretada de l’anterior adjudicatària FCC,S.A. i que no està suficientment acreditada la capacitat d’aquesta empresa per a gestionar correctament les fonts de Xàtiva”. Respectant el treball de INDITEC,S.A., afirma Reig que “pensem que no és l’empresa adequada per a estes tasques i açò comença a notar-se, perquè els seus operaris no han participat mai en la instal·lació i manteniment dels seus complexos mecanismes”.

Inventari de fonts públiques i privades
Els socialistes també demanen que s’elabore un inventari que arreplegue el total de fonts públiques i privades, ja que esta informació ajudaria a una millor planificació i gestió del manteniment. Segons Ignacio Reig “existeixen 30 fonts principals, que són les que es van incloure en La Ruta de les Fonts, però hi ha 95 fonts públiques més, i almenys, 70 fonts a zones i patis privats, la qual cosa fa un total de 200 fonts a Xàtiva”. Conclou així que “pensem que és un patrimoni suficientment important perquè l’Ajuntament es prenga de debò el seu manteniment i posada en valor”.