El Genovés, passió per la dansa

dansa-genoves-1

Un any més el poble del Genovés ha acollit un nombrós grup de balladors per tal de celebrar la cita anual amb el món de les tradicions de les i balls del folclor tradicional valencià.

Efectivament, el darrer divendres de cada juliol és una data important en l’agenda d’una considerable llista de grups de dansa d’arreu de molts pobles de la Costera i d’altres comarques veïnes. L’associació cultural 9 d’Octubre ha sabut convertir el seu poble en una plataforma lúdica, festiva i joiosa d’interpretació de la dansada i de molts dels balls tradicionals. La nit del trenta de juliol passat més de vint poblacions aportaren balladors al reclam de la «dansà» en honor dels sants protectors del camp valencià, Abdó i Senén.

Podriem afirmar que és tot un luxe veure ballar tanta gent a peu pla, integrada amb el públic. La naturalitat i espontaneïtat unides a un mínim protocol i una curada preparació i coordinació donen com a resultat l’esplendor d’una nit màgica. Les notes d’una rondalla integrada per músics procedents de grups diferents acompanyant cantadors de la Safor, l’Horta i la Vall d’Albaida que uneixen les seues veus a les de Pep Gimeno el Botifarra, i Lola la de la Torre, són com sempre el complement a aquest tribut a una part de les arrels culturals valencianes, la recuperació i conreu de les quals és un compromís que tota societat mormalitzada hauria de tindre si vol ser digna d’un futur amb el respecte degut a la seua identitat.

Associació Cultural 9 d’Octubre del Genovés

dansa-genoves-2