El passat 20 de juny va tenir lloc a Ontinyent la presentació del que serà el III Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida, que es realitzarà en el mes de març de 2009 a l’Olleria.
En la presentació es va realitzar una taula redona on van participar els professors Emili Casanova i Carme Agulló de la Universitat de València i els politics Pere Major, Vicent Moreno i Filiberto Tortosa, fent de moderador el vicepresident de l’IEVA, Ximo Urenya. En la taula redona es va parlar del concepte de comarca, des del seus inicis pels anys 60 fins a l’actualitat. Cada ponent va explicar des d’una vessant distinta el sentit de la Vall d’Albaida.
En primer lloc va parlar Emili Casanova, que va llegir un text del Professor de la Universitat de Reus, Xavier Ferré, que per motius de treball no va poder assistir a l’acte. El text de Xavier Ferre era un resum d’un estudi sobre la revista Escala, i de les referències que la revista contenia sobre la comarca de la Vall d’Albaida els anys seixanta. A continuació Pere Major va explicar com es van viure a la comarca els anys de la transició i l’aparició de la revista Benicadell.
Seguint el mateix, fil Vicent Moreno va mostrar diferents publicacions, pegatines i butlletins de la gent que va continuar treballant pel concepte de la nostra comarca lligat al grup PSPV-PSOE, i va donar compte del procés de creació de la Mancomunitat. Carme Agulló va explicar des d’un punt de vista de fora de la comarca, com este territori vertebrat pels nuclis de Xà tiva, Alcoi, Gandia i Ontinyent intenta ser una comarca, destacant els dos pols d’Ontinyent com a capital de serveis i Albaida, com a capital natural i cultural. A la taula redona es va destacar el treball de diferents persones com Vicent Montés, José Ãngel Gironés, el germans BodÃ, Joan Bravo i tants altres que van destacar com a primera generació de responsables de la vertebració de la comarca. Es va fer menció en el camà de vertebració comarcal de la tasca conscienciadora de l’Institut José Segrelles d’Albaida, el qual va tenir també un paper important reunint i formant joves Valldalbaidins, de la categoria d’Emili Casanova, Joan Olivares, Toni Canet, i tants altres que des de les seus professions continuent fent comarca.
També es va explicar a partir de totes estes inquietuts la importà ncia de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida com a organisme institucional i després en la vessant cultural la creació de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. Sobre les activitats que està realitzant la Mancomunitat en l’actualitat va parlar el seu president Filiberto Tortosa, el qual va acompanyar el seu parlament amb la projecció en power point sobre la tasca de la Mancomunitat, els serveis que presta i la potencialitat que té i que pot tenir en el futur. En finalitzar els parlaments es va obrir un interessant torn de paraules, deixant molts temes a treballar en el proper congrés d’estudis.
L’acte fa finalitzar amb les paraules de la presidenta, Maria Josep Garcia, que va presentar el que serà el III Congres d’Estudis a l’Olleria. Agraïnt a l’ajuntament amfitrió el recolzament a este projecte, ja que el Congrés ens dóna una oportunitat per a reflexionar sobre el que som i volem ser, per analitzar i estudiar la realitat ja escrita en la història col·lectiva, la que vivim i la que viurem i també una bona excusa per relacionar-nos, dialogar i obrir portes i camins envers un futur grat per a tothom. L’IEVA, va continuar diguent la presidenta, vol una cultura de la paraula, del dià leg, de l’entesa i de la llibertat, on tothom que tinga alguna cosa a dir la puga dir amb veu forta i clara. Garcia, en nom de l’IEVA i de la comissió organitzadora del III Congrés va sol·licitar la col·laboració de totes les institucions públiques o privades que, amb el seu patrocini, poden ajudar a fer realitat tots els objectius d’aquest Congrés. I per últim va agrair la col·laboració a tots.
L’acte va finalitzar amb el lliurament per part de Filiberto Tortosa, en nom dels patrons de l’IEVA, Ajuntament d’Ontinyent, Mancomunitat de Municipis i Caixa Ontinyent dels llibres d’actes del II Congrés a l’alcalde de l’Olleria, Julia Engo que va recollir el testimoni de la ciutat d’Ontinyent, on es va acollir l’anterior congrés d’estudis en el 2004. L’alcalde de l’Olleria va dir que el seu poble estaria a l’alçada de les circumstà ncies i esperava que l’èxit del III Congrés seria com a mÃnim igual que els anteriors.
El propers actes precongressuals es centren en un cicle de conferències sobre la “Commemoració dels 400 anys de l’expulsió dels moriscosâ€, que s’iniciaran amb una excursió a Elx el proper 5 de juliol i continuaran amb una sèrie de conferències per tota la comarca.