El BLOC de La Costera recolza les actuacions de la plataforma contra el macroabocador de Llanera

img_7116López: “la ubicació en el terme de Llanera no és la més adequada i provocarà un gran impacte ambiental en la nostra comarca”
El BLOC de la Costera s’ha sumat a les organitzacions que s’han manifestat contra el macroabocador que el consorci del pla zonal de residus pot acabar situant en la població de Llanera de Ranes. Segons Xavier López, secretari comarcal del BLOC, “sembla que els anys que ha estat treballant el consorci no han servit per a res, perquè els estudis i les condicions posades han acabat en paper mullat. Sembla que vol triar-se una ubicació, en Llanera de Ranes, allunyada dels nuclis urbans on es produeixen més residus, en la costa, i que a més és de les més menudes de les 24 que s’havien considerat, el que farà que la planta ocupe zones que no estan dins de les considerades adequades. Per altra banda, la planta estarà situada a pocs quilòmetres de zones molt poblades, que sentiran molèsties en forma d’olors i a més en una de les poques zones verges que ens queden en la Costera, a més del perill que suposarà per als aqüífers de la nostra comarca i dels que viu la nostra agricultura. L’únic criteri que es veu que s’ha utilitzat és el de la rendibilitat econòmica per a les empreses que opten a l’adjudicació, que no de les poblacions que les van a suportar ni del veïnat. La ubicació, prop de l’autovia, deixa a entendre que allò prioritari no és estar prop de la costa, sinó en el lloc de trànsit d’altres residus que, com els de Barcelona o València, viatgen cap al sud.”
López creu que “la Costera és una comarca que ja pateix en les seues terres l’autovia, l’AVE, el transvasament, les línies d’alta tensió… i que ha anat perdent totes les zones verges de les que disposava. Des del BLOC creiem que és el moment de dir prou, que no pot ser que els interessos d’uns quants arruïnen la vida de la nostra comarca, que ens enganyen dient que és una planta de reciclatge quan la part més gran correspondrà a l’abocador, que ens hàgem de tragar tots els residus de les zones costaneres i del turisme de sol i platja sense invertir en el turisme d’interior, i que el consorci es dedique a planejar un creixement dels residus en un futur, perquè això fa més atractiu el negoci per a les empreses, i no a educar a la ciutadania per tal de millorar el reciclatge i minimitzar els residus. Demanem, per tant, un estudi seriós i que es considere la possibilitat de dividir la zona per tal de no haver de fer aquestes macroplantes.”