Damià Mollà i el Centre excursionista reben els guardons 9 d’Octubre de Bocairent

La gala de lliurament tindrà lloc el proper dia 7 i comptarà amb l’ambientació musical de Neus Ferri i Pau Ortolà

El Consell municipal de cultura de Bocairent acaba d’elegir els guardonats amb els premis 9 d’Octubre del 2011 que seran lliurats el proper dia 7 durant el transcurs d’una gala al Teatre Avenida. L’ambientació musical anirà a càrrec de la cantant Neus Ferri i del pianista Pau Ortolà que oferiran l’espectacle “Sensacions”. A continuació, tindrà lloc un sopar de germanor a l’hotel l’Estació al qual pot acudir qualsevol persona interessada prèvia reserva a l’Ajuntament. Aquest acte s’emmarca dins d’una ampla programació commemorativa de l’efemèride.

En l’àmbit individual va haver-hi dos nominats: Damià Mollà a càrrec del president del Centre d’estudis locals, Josep Villarrúbia, i Damià Molina presentat per l’Agrupació coral. Finalment va ser escollida la candidatura del sociòleg que permet reconèixer-li una llarga trajectòria en el món acadèmic, polític, social i cultural valencià marcada pel compromís amb la seua terra “entre la utopia i la realitat”. De les seues obres, destaca “De impura natione: el valencianisme, un joc de poder” que va obtenir el premi Joan Fuster d’assaig el 1986 i on, junt a Eduard Mira, planteja una tercera via per al valencianisme polític; igualment, Bocairent també ha estat freqüentment als seus escrits amb un interés especial per confrontar l’horta i la muntanya tèxtil. De fet, la implicació amb la seua localitat natal el va portar recentment a donar la seua col·lecció particular formada per més de 2.500 volums a la Biblioteca pública municipal que va inaugurar la sala dedicada a d’ell el passat 26 de març.

Per la seua banda, en l’apartat col·lectiu sols va estar la proposta de la colla de Dimonis de darrere la vila d’elegir el Centre excursionista en l’any que s’acompleixen els seus 50 anys d’existència des de la seua creació com una secció del Patronat de la joventut obrera de la mà de Marcel·lí Sempere i de Miguel Cantó; posteriorment, el 1963 començaria el seu devenir autònom. A més de les activitats esportives –amb les marxes infantils de regularitat per muntanya com a una de les més duradores en el temps–, l’associació ha desenvolupat una important tasca cultural, especialment destacable en el tardofranquisme; així, fites com el concert de Raimon, l’organització del 4t Aplec de la joventut del País Valencià –finalment prohibit per “ordre governativa”–, la impartició de cursos de valencià o les actuacions de diferents cantautors contribuïren a la dinamització del Bocairent de l’època. Els èxits tant en diferents campanyes d’espeleologia com en l’ascens a alguns dels cims més importants de muntanya, la contribució per a la creació del Museu arqueològic municipal o la defensa de la natura són altres mèrits adduïts per a rebre la distinció amb que la localitat celebra el 9 d’Octubre.