Compromís Xàtiva reclama el manteniment i la millora de la línea Xàtiva-Alcoi

Presenten una moció per a debatre en el pròxim ple i el diputat de Compromís, Joan Baldoví preguntarà a la Ministra de Foment si la línia es troba entre les que tindran servei d’autobusos

El grup municipal BLOC-Compromís de l’Ajuntament de Xàtiva ha presentat una moció que s’haurà de debatre en el pròxim ple de l’Ajuntament per tal que aquest exigisca el manteniment de la línea Xàtiva – Alcoi i no se substituisquen els trens per autobusos. Aquesta moció està motivada per l’anunci fa pocs dies del Ministeri de Foment de suprimir línies de tren de mitjana distància substituint aquest servei pel d’autobusos, línies entre les quals es podria trobar la línia Xàtiva – Alcoi. Per a la portaveu de BLOC – Compromís a l’Ajuntament de Xàtiva, Cristina Suñer, “açò suposaria de fet la mort d’aquesta línia, que va nàixer fa més de 100 anys i que porta molts esperant la seua entrada en la modernitat. Ha sigut una línia fonamental per a continuar fent de Xàtiva un punt fonamental en la cruïlla de comunicacions que sempre ha sigut, cruïlla que pot deixar de ser si no s’aposta fermament per la línia. Nosaltres creiem que s’ha d’apostar fermament pel manteniment de la línia i per la seua millora per a fer-la competitiva, i traslladarem al Congrés dels Diputats la nostra proposta, fent que el nostre diputat, Joan Baldoví exigisca el manteniment de la línia.”

En la moció es recorda que ‘la línia Xàtiva – Alcoi ha sigut objecte d’una reivindicació històrica pels habitants i les institucions de les comarques centrals. En concret, aquest Ajuntament ha aprovat diverses mocions reclamant la inversió i modernització de la línia, incloent una d’aquest grup que demanava l’estudi de la viabilitat de l’allargament de la línia fins Alacant. Les inversions que s’han fet en els últims anys en la línia han sigut molt minses i sempre pendents de la constant manca d’enteniment entre el Ministeri de Foment i la Conselleria d’Infraestructures. Aquesta manca d’inversions ha coincidit en el temps amb les quantioses inversions en línies AVE que només s’han orientat a connectar la capital de l’estat amb les capitals més poblades, però deixant de banda altres connexions com el corredor mediterrani, i sempre amb una orientació política populista que ha fet que s’hagen invertit molts diners fins i tot en línies que després s’ha demostrat que eren inviables. Des de Compromís considerem que aquesta ha sigut una política errada, doncs eixos diners haurien servit per millorar de forma notable tota la xarxa viària, incloent la connexió Xàtiva – Alcoi i estudiant el seu allargament fins Alacant. Apostem per una modernització integral de la línia que permeta connectar el major nombre de pobles amb el menor temps possible i el seu allargament fins Alacant, convertint-se en un complement a la connexió per l’interior i per la costa, per la qual també apostem decididament.’ Suñer considera que “és una demanda que ha d’unir a tots els grups polítics de la ciutat per evitar el tancament de la línia”.