Garcia Terol: “El valencià s’ha d’usar de forma habitual i preferent en un ajuntament com el de Xàtiva”
El grup polític BLOC-Compromís de l’Ajuntament de Xàtiva ha presentat una proposta que es debatrà en el ple d’aquest divendres per tal d’impulsar l’ús del valencià en l’Ajuntament. Aquesta proposta ha sigut motivada, com s’exposa en l’exposició de motius, perquè «des del grup municipal BLOC-Compromís s’ha instat reiteradament, tant de forma escrita com verbalment, a que les comunicacions a aquest grup es feren en valencià, dret que tenim reconegut per la Llei d’ús i ensenyament (Art 10 i 11). La resposta a aquesta sol·licitud ha sigut, en general, l’enviament de les actes dels plens i d’algunes comissions en valencià, encara que no en totes. En el cas dels plens i d’alguna comissió l’acta s’envia traduïda del castellà, quan les intervencions dels regidors són generalment en valencià, el que suposa que l’acta es redacta en una llengua diferent a la que es desenvolupa la sessió, traduint, per tant les intervencions, i després es tornen a traduir, moltes vegades amb ajuda d’algun programa informàtic, amb la conseqüent pèrdua de fidelitat que suposa i introducció d’errades».
Però el que es pretén des del grup municipal no és sols que es respecte el seu dret, sinó que el normal funcionament de l’administració de l’Ajuntament de Xàtiva es faça en valencià. Segons el regidor de Compromís, Joanjo Garcia Terol, “davant de la situació d’inferioritat de la nostra llengua a nivell social per la poca utilització en mitjans de comunicació, empreses privades, etc, les administracions públiques tenen l’obligació de promocionar-la i prioritzar-la, exercint una discriminació positiva com es fa en qualsevol situació de desigualtat».
Al respecte, «l’Ajuntament d’una ciutat emblemàtica com Xàtiva ha de donar exemple en aquest sentit. El que nosaltres demanem és perfectament possible, doncs el personal de l’ajuntament està perfectament capacitat per a fer-ho, i les possibles mancances es poden solucionar amb formació i suport informàtic, que és el que demanem en la nostra proposta”, afirma.
Així doncs, en la proposta es demana que l’Ajuntament es comprometa a utilitzar el valencià de forma preferent i prioritària en totes les seues documentacions i comunicacions escrites, a elaborar un calendari de cursets dins de l’horari laboral per tal que totes les treballadores i treballadors assolisquen la capacitació necessària per desenvolupar-se habitualment en valencià, i a instal·lar en tots els ordinadors el programari necessari per tal que les treballadores i treballadors puguen realitzar els seus escrits en la nostra llengua amb més facilitat.