Compromís demana al govern una via verda Xàtiva-Manuel

La coalició ha presentat una esmena als pressupostos de l’estat i demanarà que l’Ajuntament de Xàtiva la recolze
El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha demanat en una esmena als pressupostos generals de l’estat que el Ministeri d’Agricultura inicie la construcció de una Via Verda Xàtiva-Manuel. Aquesta sol·licitud intenta donar una eixida a l’actual situació de la línia, doncs cal recordar que després que l’Ajuntament acordara per unanimitat iniciar els tràmits necessaris per a portar endavant el projecte, el propietari dels terrenys (ADIF) va requerir unes contraprestacions econòmiques que tots els grups polítics de l’Ajuntament de Xàtiva no van acceptar.

No obstant això, el grup municipal BLOC-Compromís va presentar en el més de maig una proposició en la qual s’argumentava que donat el temps transcorregut des de la posada en marxa de la via (més de 150 anys) i la legislació aplicable per a l’amortització de les infraestructures de transport per ferrocarril, «era escaient demanar al Ministeri de Foment la cessió gratuïta de la línia, aquesta proposició no va ser acceptada pel grup popular, que va argumentar que l’expedient estava en marxa», diuen des del grup. Cristina Suñer, portaveu de BLOC -Compromís a l’Ajuntament de Xàtiva considera que “aquesta continua sent la millor opció, doncs pensem que no té sentit que una via en desús com aquesta no siga patrimoni de l’Ajuntament o la Conselleria i sí del Ministeri de Foment”.

No obstant, donada l’actual situació, i dins de les demandes generalitzades per a augmentar la inversió consignada en els pressupostos de l’estat destinada a les valencianes i valencians, el diputat de Compromís en el Congrés de Diputats ha presentat, a instàncies de BLOC – Compromís Xàtiva, una esmena parcial als pressupostos de l’estat per tal que es consigne pressupost per a la construcció d’aquesta via verda. Així mateix, el grup municipal ha presentat una moció que serà debatuda en el ple d’aquest divendres en la què demana que els grups polítics traslladen als seus corresponents en Madrid la conveniència de recolzar aquesta esmena parcial als pressupostos.

Suñer ha declarat que “donat el consens existent entre els grups polítics d’aquest Ajuntament al respecte d’aquesta infraestructura, que tant d’impuls podria donar en la promoció turística de la nostra ciutat, aquesta esmena hauria de comptar amb el suport de tots ells, i així s’hauria de traslladar als seus representants en el Congrés. Tot això sense renunciar a continuar demanant la cessió gratuïta dels terrenys, per la legalitat que ja vam argumentar en la nostra proposta de maig i pel deute històric que té l’estat amb totes les valencianes i valencians”.

Al respecte, també cal recordar que, com ja va anunciar aquesta formació, han presentat una moció per tal de demanar el concert econòmic per al País Valencià i rebutjar «la contínua discriminació que es produeix en els pressupostos de l’estat any rere any, així com l’espoli fiscal al que es veuen sotmesos les valencianes i valencians per un sistema de finançament totalment injust que no té en compte, entre altres qüestions l’increment de població del País Valencià produït en els últims anys», finalitza Suñer.