Bocairent inicia la celebració del 150 aniversari de les festes de Moros i Cristians

boc20090118apublicacio-1Un ampli ventall de propostes omplirà d’activitat els pròxims mesos
Quan en febrer del pròxim any, Bocairent torne a celebrar les seues festes en honor a Sant Blai; ho farà 150 anys després de decidir el pas de la Soldadesca als Moros i Cristians. Per això, des del consistori i l’Associació de Festes es va impulsar la constitució d’una comissió integrada per una ampla representació de tots els col·lectius locals que ha estat l’encarregada de preparar una completa programació per commemorar l’efemèride.
L’inici el marcarà aquest dissabte, 27 de juny a les 20.30 h al Teatre Avenida, la presentació del logotip dissenyat expressament per a l’ocasió per l’artista local Vicent Ramon Pascual, del programa d’activitats i de la Festa del Panellet que, entre finals de juliol i principis d’agost, serveix per establir el mig any fester. Conduït per Xavier Pascual, intervindran també l’alcalde, Josep Vicent Ferre; el president de l’Associació de Festes, Vicent Silvestre; un vicepresident de la UNDEF (Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians); i el coordinador dels actes, Blai Molina. A més dels capitans, alferes i directives de les nou “filaes”, assistiran representants de les juntes organitzadores de les festes de poblacions del voltant com Ontinyent, Alcoi, Villena, Albaida o l’Olleria.
D’aquesta forma, s’obrirà un intens calendari que conclourà els 13 i 14 de març del 2010 amb la celebració a la localitat de l’assemblea anual de la UNDEF. Abans, però, nombroses xerrades i exposicions intentaran sintetitzar aquest segle i mig que igualment estaran recopilats en un llibre que serà editat pròximament. Tanmateix, hi ha en projecte la confecció d’un “monument a la festa” i l’organització d’una “publicació històrica”, és a dir, una desfilada amb vestits de totes les filaes participants en els Moros i Cristians de Bocairent des de 1860, incloent-hi aquelles ja desaparegudes.
boc20090118bpublicacio
Bocairent inicia la celebración del 150 aniversario de las fiestas de Moros y Cristianos
Un amplio abanico de propuesta llenará de actividad los próximos meses
Cuando en febrero del año próximo, Bocairent vuelva a celebrar sus fiestas en honor a San Blas; lo hará 150 años después de decidir el paso de la Soldadesca a los Moros y Cristianos. Por eso, desde el consistorio y la Asociación de Fiestas se impulsó la constitución de una comisión integrada por una amplia representación de todos los colectivos locales que ha sido la encargada de preparar una completa programación para conmemorar la efeméride.
El inicio lo marcará este sábado, 27 de junio a las 20.30 h. en el Teatro Avenida, la presentación del logotipo diseñado expresamente para la ocasión por el artista local Vicent Ramon Pascual, el programa de actividades y la Fiesta del “Panellet” que, entre finales de julio y principios de agosto, sirve para establecer el medio año festero. Conducido por Xavier Pascual, intervendrán también el alcalde, Josep-Vicent Ferre; el presidente de la Asociación de Fiestas, Vicent Silvestre; un vicepresidente de la UNDEF (Unión Nacional de Entidades Festeras de Moros y Cristianos); y el coordinador de los actos, Blai Molina. Además de capitanes, alféreces y directivas de las nueve “filaes”, asistirán representantes de las juntas organizadoras de las fiestas de localidades vecinas como Ontinyent, Alcoi, Villena, Albaida o l’Olleria.
De esta forma, se abrirá un intenso calendario que concluirá los días 13 y 14 de marzo de 2010 con la celebración en la localidad de la asamblea anual de la UNDEF. Antes, no obstante, numerosas charlas y exposiciones intentarán sintetizar este siglo y medio que igualment estarán recopilados en un libro que se editará próximamente. Asimismo, hay en proyecto la confección de un “monumento a la fiesta” y la organización de una “publicación histórica”, es decir, un desfile con vestidos de todas las “filaes” participantes en los Moros y Cristianos de Bocairent desde 1860, incluyendo aquellas ya desparecidas.