Activitats Setmana Santa – Colla de Campaners d’Ontinyent

portada2

Foto: Torxes.

Al voltant de 50 palmes grans s’instal·laran als principals campanars de la ciutat el proper diumenge de rams com a primera activitat a realitzar per l’associació en la propera Setmana Santa. Concretament les torres de la Vila (amb 24), Sant Carles (amb 8), Puríssima Sang (amb 2), Ermiteta (amb 2), Sant Francesc (amb 3), Sant Josep (amb 2) i Sant Miquel (amb uit) lluiran aquest element natural que serà beneit d’acord horaris en cada temple i que permaneixeran als respectius campanars fins el proper dilluns de Sant Vicent, és a dir, aproximadamet durant quinze dies. Aquesta tradició única a Ontinyent i molt poc a penes en altres pobles es remunta a finals del segle XIX i el motiu de la realització segons es conta era, a mes de simbolitzar i aprofundir la festivitat, fer-les servir com a elements beneits protectors de cara a una setmana de conversió i salvació. Per dur endavant aquesta activitat s’ha comptat amb el treball de Vivers la Baronia i la gestió mitjançant la Regidoria de Parcs i Jardins de l’EXCM Ajuntament d’Ontinyent. La Colla de Campaners d’Ontinyent procedirà a instal·lar-les el proper divendres i dissabte de passió per tal de que tot estiga llest i bonic al diumenge de matí.

Per altra banda, a mes de realitzar tots els tocs corresponents a la Setmana Santa ja s’estan preparant les diferents Trebanelles que sonaran a la ciutat des de la nit del dijous Sant fins la nit del Dissabte Sant. Aquest any estem de nou d’estrena ja que sonaran per primera vegada les Trebanelles de l’Ermiteta que és beneïren el 4 de maig de 2008 amb motiu de la restauració del conjunt de campanes de la mateixa torre i dut a terme per l’Associació de Llumeners de Sant Antoni Abat. Cal dir, que fins l’any passat que s’han instal·lat aquestes novelles, la Colla de Campaners en cedia unes provisionals fins la construcció de les mateixes en la citada torre. Un total de 6 matraques sonaran com avís i desenvolupament als diferents actes, concretament a les torres de Sant Miquel, Puríssima Sang, Sant Carles, Sant Francesc, l’Ermiteta i la Vila posant a Ontinyent com a la ciutat que mes matraques sonen a tota la nació i un dels pocs pobles que conserva aquest toc tant peculiar que consisteix en substituir el paper de les campanes en ple dol. Cal afirmar que aquestes dades foren confirmades el passat mes de setembre quant és mostrà amb gran èxit, el paper de les matraques a la nostra ciutat al Congres de Germandats i Confraries de Setmana Santa que tingué lloc a Ceuta on s’exposaren tres Trebanelles portàtils. També cada any, les Trebanelles portàtils de la Colla de Campaners viatgen a les respectives processons diocesanes per gaudir d’aquest peculiar toc que ja ha incitat a moltes poblacions a construir les seues pròpies matraques recentment com Sagunt, Petres, Estivella, Tavernes de la Valldigna, Cullera, Sagra… Per fer notar aquest fet, a partir del Dijous Sant en la Missa del Sant Sopar s’apagaran totes les il·luminacions de les torres ontinyentines i es silenciaran les campanaes incloent la paralització dels rellotges i esferes. Es penjaran a totes les torres les cordes de les campanes als exteriors com a símbol de dol i s’il·luminarà el campanar de la Vila amb 70 torxes de foc en el transcurs del Via Crucis, Processó del Sant Soterrament i Vigília Pasqual fins Resurrecció on tot tornarà a la normalitat. Es molt l’impacte que creen aquests fets per tal de viure la Setmana Santa amb l’intensitat que es mereix per això es compta amb la participació de mes d’una vintena de campaners en treball continu tal i com es realitza cada any.

Finalment la Colla de Campaners d’Ontinyent participarà per segon any consecutiu a la Processó del Crist de la Palma del Diumenge de Rams per la nit on processionarà la campana menuda del campanar mòbil com avís a les respectives estacions del Via Crucis. Així mateix, comptarem des del Dimecres Sant fins el dilluns de pasqua amb la col·laboració de campaners d’altres poblacions perteneixents a les tres províncies com ara Sagra (Alacant), Bètera (València), Castelló de la Plana del Fadrí.

Foto: Matraca Carmelites – Puríssima Sang.

foto-01

Foto: Campanar amb palmes.

foto-021