El documental analitza l’estat de la llengua després de més de 25 anys d’implantació del valencià a l’escola
Els propers dies a la nostra comarca la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera ha preparat la projecció del documental «Una llengua que camina» a les localitats de la Font de la Figuera i de Xàtiva.
En primer lloc, el divendres 24 de febrer, a la Font de la Figuera, es presentarà el documental dins de les activitats del «Dia de la llengua materna» que han organitzat les regidories de promoció del valencià i de joventut. Ací està el programa complet:
–24 febrer: 19H. Centre Social polivalent. Projecció del documental «Una llengua que camina», amb la posterior tertúlia amb Josep Roca (president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera), Diego Gómez (mestre i expresident d’Escola Valenciana) i Dariana Groza (romanesa valencianoparlant), qui són alguns dels protagonistes del documental.
–24 febrer: 23H. Pub «El Transformaor». Projecció dels curtmetratges del «Imagina’t 2011»
–25 febrer. 17.30H. Centre Social polivalent. Xarrades: «Usos socials del valencià des de la transició» per David Monzó i «Estudi lingüístic al camp de La Font de la Figuera», per Hèctor Sanchís.
En segon lloc, el dijous 1 de març tindrà lloc la projecció del documental a l’FPA Francesc Bosch i Morata de Xàtiva. Aquest acte serà a les 19.00 hores i contarem amb la presència d’Amanda Gascó, directora del documental, Dariana Groza, romanesa valencianoparlant, qui intervé al documental, i de Josep Roca, president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera.
UNA LLENGUA QUE CAMINA
Després de més de 25 anys, les primeres generacions de valencians que han estudiat en la nostra llengua són persones adultes que fan tots els possibles per viure en valencià a casa, al carrer i al treball. Aquesta idea és la que ha donat nom al documental. El film retrata la vida diària de cinc persones que viuen a distints punts del territori valencià i que ens permeten fer una radiografia de la llengua de nord a sud, de les ciutats i dels pobles.
Una professora de periodisme de la Universitat d’Alacant, Mar Iglesias; el cantant i lletrista d’Obrint Pas, Xavi Sarrià; un dermatòleg de l’Hospital General de Castelló, Gerard Pitarch; una romanesa valencianoparlant, Dariana Groza, i el mestre d’infantil i expresident d’Escola Valenciana Diego Gómez posen rostre a l’estat de salut del valencià.
El film és una producció de Vilaweb en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport d’Escola Valenciana, Edicions Bromera, Edicions 96 i l’Institut Català de les Indústries Culturals.