6 col·legis d’Ontinyent participen en un projecte que fomenta la música com a eina contra el fracàs escolar

300 alumnes de primària han preparat un Festival de Cors que protagonitzaran davant els seus companys

La música pot ajudar de manera molt efectiva a lluitar contra el fracàs escolar. Amb aquesta premissa, 6 col·legis d’Ontinyent, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent, la Conselleria d’Educació i l’Acadèmia Musical Ad Libitum, han posat en marxa al llarg del curs el projecte “Musicoles”, que culminarà la setmana vinent amb la realització d’un Festival de Cors que involucrarà més de 1.500 alumnes.

Per mitjà de “Musicoles”, alumnes de segon i tercer cicle de primària dels col·legis Martinez Valls, Lluís Vives, Bonavista, Carmelo Ripoll, Rafael Juan Vidal i Vicente Gironés han estat posant lletra a cançons conegudes que els professors del taller de música modera d’Ad Libitum han versionat i tocaran en directe en un festival de cors protagonitzat per 300 d’estos alumnes, que actuaran el 5 de juny a les 10:30 als Jardins de La Glorieta d’Ontinyent.

El Regidor d’Educació, Pepe Pla, agraïa el treball dels col·legis participants, destacant “el treball dels alumnes, molts dels quals viuran el proper dimecres el seu primer concert, una experiència que pensem serà molt positiva i beneficiosa per a ells”. Amb tot, Pla lamentava “la important retallada que ha fet la Conselleria d’Educació respecte del que es va anunciar al seu dia per a recolzar aquest programa, que ha obligat a reduir les activitats previstes”. La Conselleria en principi havia d’aportar 6.000 euros per centre, una aportació que finalment s’ha quedat en al voltant de 600, el que suposa una retallada del 90%. “Amb tot, agraïm i felicitem el treball fet les escoles públiques i d’Ad Libitum per traure endavant una iniciativa tan interessant com aquesta malgrat entrebancs tan importants com aquest”, afegia.

Lluís Muñoz, director de l’escola de música Ad Libitum, va agrair “l’enorme esforç” dut a terme pels alumnes, les escoles i els docents, així com el suport de l’Ajuntament d’Ontinyent a través de la Regidoria de Joventut, Esports i Educació, destacant que amb la iniciativa “volem aconseguir motivar als alumnes, transmetre’ls els valors de la música i tot allò que aquesta els pot aportar”.

La iniciativa, segons explica Patricia Folgueras, directora del CEIP Bonavista, «ha estat una experiència molt gratificant tant per als alumnes, que de forma divertida han treballat aspectes molt diverses com el llenguatge, la creativitat o el treball en equip, un treball cognitiu amb el que a més a més s’ho han passat d’allò més bé. Els professors de música dels diferents centres d’Ontinyent a més a més han tingut l’ocasió de treballar conjuntament “d’una manera de la que no tenim constància que hi hagen precedents a la ciutat”, explicava Folgueras.

Vicent Domingo, mestre de música i director del CEIP Rafael Juan Vidal, afegia per la seua banda que “MusiColes suposa una aposta per la llibertat d’expressió i el foment de la creativitat, que són vitals en la formació dela alumnes, és un primer acostament a una metodologia que esperem que tinga continuïtat en el futur per seguir aportant als alumnes els valors, les experiències i les capacitats que els pot aportar la música», concloïa.