Bocairent acull la festa del valencià

Tot a punt per a la 26 Trobada d’escoles en valencià de la Vall d’Albaida

Els carrers del centre de Bocairent viuran demà dissabte la 26 Trobada d’escoles en valencià de la Vall d’Albaida amb vora un centenar de propostes entre tallers i exposicions i un gran final de festa a la Plaça de bous amb un nou concert de La Gira, el festival itinerant de música en valencià. Baix el lema «La veu del teu poble», la iniciativa d’Escola valenciana està dedicada enguany al poeta Vicent Andrés Estellés i pretén servir com a «veu lúdica i reivindicativa del nostre poble» per tal de «defensar el model públic d’ensenyament en valencià i de qualitat, amenaçat d’una forma contundent».

Les activitats començaran de matí amb l’obertura gratuïtat dels monuments de Bocairent i una gimcana sobre Estellés a càrrec de la Sària a les 12.00 h des de la plaça de l’Ajuntament. A l’hora de dinar, diferents bars i restaurants de la localitat s’han sumat a la proposta i oferiran menús especials.

No obstant això, el gros de les activitats es concentra de vesprada a partir de les 16.30 h quan tindrà lloc l’arribada de la quarantena de centres participants. A continuació, una cercavila conduirà la comitiva fins el recinte de la Trobada al nucli històric de Bocairent. Així, una vegada donada la benvinguda i cantada la cançó de la cita composada i escrita per Germán Estévez, començaran els tallers, les exhibicions i les exposicions. Poc abans de les 20.00 h, de nou la música acompanyarà la pujada cap a la Plaça de bous per escoltar els grups Rascanya, Odi i Karraska’l.

Per a l’alcalde de Bocairent, Josep-Vicent Ferre, «és un orgull tornar acollir la Trobada comarcal tretze anys després de la primera celebració que va significar una fita inesborrable en la nostra història recent». A més, Ferre considera que «malgrat haver-hi avançat molt l’ensenyament en valencià, queden reptes pendents com la inserció del valencià en el nou model plurilingüe»; per això, aposta «per fer-nos escoltar».

De fet, l’organització considera necessàries «aquestes manifestacions populars, lúdiques i reivindicatives per a exigir uns serveis públics de qualitat, on es respecten els drets laborals i l’atenció adequada de tot l’alumnat, un ensenyament públic de qualitat i en valencià». La comissió encarregada de dur endavant la proposta està formada per tota la comunitat educativa de Bocairent des de les escoles infantils tant municipal com Elsa fins al CEIP Lluís Vives i l’Institut amb les dos AMPA, l’escola d’adults Manuel Santonja i el consistori.