Xàtiva Unida considera com una autèntica prioritat l’impuls de les obres de renovació de la conducció de la xarxa de distribució d’aigua potable de Xàtiva, que comportaran una inversió de 3’2 milions d’euros distribuïda en sis anualitats, segons un estudi tècnic facilitat a la formació xativina.
Aquesta intervenció consisteix en canviar tots aquells vells conductes de la xarxa i solucionar els problemes d’assentament que presenta. La intervenció es correspon amb les 4 xarxes principals de proveïment a Xàtiva, i que, a vegades, té com a conseqüència que es produïsquen fugides o fins i tot el trencament de canonades. Aquest projecte s’emmarca dins de la millora necessària de les xarxes de proveïment i sanejament que Xàtiva Unida ha decidit impulsar en la ciutat per a optimitzar les condicions de subministrament.
El candidat a l’alcaldia per Xàtiva Unida, Miquel Lorente, ha indicat que “aquest tipus d’inversions són fonamentals per a millorar el servei i les prestacions per als xativins i xativines, tractant d’evitar que es produïsquen fugides i avaries, que generen molèsties als usuaris; i també amb l’objectiu de preservar i no malgastar un recurs natural tan valuós com és l’aigua”.
Descripció del projecte d’intervenció
Des de Xàtiva Unida s’ha indicat que “la distribució de les 4 principals xarxes de proveïment des de fa dècades necessiten una inversió potent i necessàriament cal incloure aquesta intervenció en el marc de les ajudes europees EDUSI junt a determinades aportacions municipals”. L’informe tècnic planteja una proposta d’acció que tindria el seu possible inici en setembre de 2020 i consistirà en un procés de millora paral·lela de les quatres xarxes, amb un programa de coordinació encaminat a evitar el màxim de molèsties en el servei. El cronograma d’actuació té prevista la finalització del conjunt de les obres de millora en setembre de l’any 2026.
PROEXA encaminada a reforçar la municipalització del servei d’aigües
En el programa de govern també es planteja la utilització de l’empresa pública PROEXA, per a reforçar la municipalització de l’aigua i per poder dur a terme una gestió eficient, pública i democràtica d’aquest bé.