La Regidoria de Medi Ambient va impulsar un Pla amb l’objectiu d’anar reduint la presència dels gats abandonats a la ciutat i Xàtiva Unida avisa que «s’ha d’anar actuant si els resultats no són els esperables«.
Per a Xàtiva Unida, els gats son animals domèstics que no deuen viure en el carrer, «esta situació és perillosa tant per als propis individus de la espècie com per a la salut pública«, per tant, segons les recomanacions del Consell General de Col·legis Veterinaris de l’Estat, l’objectiu dels Plans de les colònies felines ha de ser de control de la població amb tècniques de captura, esterilització, retorn i adopció dels animals susceptibles d’adaptar-se a una llar de manera definitiva. «Sabem que per a que una colònia no incremente el nombre d’individus han d’estar esterilitzats els 50% del total dels gats que la conformen, per tant la pregunta és quantes de les colònies censades a la pàgina de XatiGat han arribat a aquesta situació, i si no és el cas, en quan de temps s’estima que es produixca» han declarat des de Xàtiva Unida.
Des del grup municipal de Xàtiva Unida ja varem manifestar al plenari on es va aprovar este Pla, els dubtes de la seua efectivitat, ja que «no és dotava pressupostàriament ni es desenvolupava el punt de la temporalització«. A més de fer-ho sense el recolzament de les associacions que s’havien encarregat de la problemàtica fins ara.
Un altre punt conflictiu per a Xàtiva Unida és com s’està abordant la situació de les persones que incompleixen sistemàticament l’ordenança municipal d’alimentar als animals en la via pública, qüestió especialment delicada en els entorns escolars i a la que de moment encara no s’ha donat resposta.
Per a Amor Amorós «el tema de les colònies felines és un tema conflictiu i que es necessita abordar des d’una perspectiva científica i sanitària i no des de la subjectivitat o la curta mirada de les xarxes socials. A més de requerir generositat per part de totes les parts implicades, pel bé del veïnat, dels animals i també de l’ecosistema“.
Finalment, des del grup municipal s’ha indicat que «els plans aprovats en plenari no poden quedar-se als calaixos , haurien de ser documents vius. Contenen indicadors que cal analitzar per anar millorant la problemàtica per a la qual es van redactar«.