Xàtiva Unida ha fet una crida a la comunitat educativa de la ciutat perquè prioritze el valencià en la consulta sobre la llengua base que impulsa la nova llei educativa. Aquesta consulta, segons ha informat la Conselleria, ha estat ajornada fins després de Nadal sense concretar-ne la data, fet que ha generat una incertesa creixent entre famílies i docents.
“A Xàtiva Unida continuarem mobilitzant-nos en defensa de la llengua i impulsant actes informatius per a que ningú no es quede sense saber les conseqüències de l’aplicació de la mal anomenada llei de llibertat educativa”, va manifestar Amorós, portaveu del col·lectiu.
Des de Xàtiva Unida, insisteixen que la nova llei educativa representa un atac frontal contra el valencià, amb l’objectiu de minimitzar-ne la presència en àmbits clau com l’escola. “És una eina més per minoritzar la llengua i justificar a posteriori accions que la facen prescindible”, denuncia el col·lectiu.
En aquest sentit, Alfred Boluda, membre destacat de la formació, ha subratllat que la llei no garanteix que l’alumnat puga estudiar en valencià i que, fins i tot, posa en dubte que l’administració respectarà la llengua base triada per les famílies. “Hem d’atacar la llei des dels seus propis mecanismes i participar massivament en la consulta per exigir el dret de tot l’alumnat a estudiar en valencià”, afirma Boluda.
Xàtiva Unida ha reafirmat el seu compromís amb la defensa de la llengua i la cultura pròpies tant des de les institucions com des del carrer. Entre les iniciatives impulsades, destaca una moció presentada a l’Ajuntament de Xàtiva contra la denominada “llei Rovira”, així com campanyes municipals per fomentar l’ús del valencià.
A més, la formació s’ha sumat a la campanya “Marca sí al valencià” a les xarxes socials i ha organitzat un acte informatiu conjuntament amb Plataforma per la Llengua i Famílies pel Valencià. Amorós ha assegurat que també donaran suport a les xerrades organitzades pels centres educatius de la ciutat per sensibilitzar la població sobre l’impacte de la nova normativa.
La portaveu de Xàtiva Unida destaca la importància d’estar ben informats davant els canvis que es plantegen. “Els atacs a la llengua són atacs a la nostra pròpia casa i a les persones que estimem. Hem d’estar preparades i sobretot informades”, ha afirmat, remarcant la necessitat de llegir la lletra menuda de la llei i entendre’n els efectes pràctics.