Aquest matí ha tingut lloc la presentació del programa d’actes que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva ha confeccionat per commemorar el II centenari del naixement de l’impressor, escriptor i periodista Blai Bellver. La presentació ha corregut a càrrec del regidor Jordi Estellés i del professor Antoni Martínez Revert. Els actes comencen demà, a les 20 hores, amb la inauguració de l’exposició “Blai Bellver. El paper, la tipografia, la impremta”, que es podrà contemplar a la sala de columnes de la Casa de Cultura, fins el proper 30 de novembre.
Durant la presentació, Estellés ha recordat que “des dels inicis de la legislatura, ens marcàrem com a objectiu un replantejament de la política cultural, amb una atenció especial a la recuperació de personatges com Honorat Juan o el mateix Blai Bellver, buscant que les noves generacions de xativins pogueren aprofundir en el coneixement de la figura dels personatges il·lustres de Xàtiva tot coincidint amb efemèrides significatives”. El regidor ha posat de relleu el treball dut a terme per Antoni Martínez Revert, de qui ha dit que “és el màxim coneixedor de la figura de Blai Bellver”.
Estellés també ha agraït la participació d’artistes plàstics en l’organització de la commemoració, com ara Miquel Mollà, autor del cartell anunciador i Ricard Juan, autor de la coberta del número 8 de la revista Quaderns de Xàtiva, dedicat monogràficament a la commemoració del segon centenari de l’impressor xativí i coordinat també per Antoni Martínez, amb textos de l’historiador Germán Ramírez, del mateix Martínez i de Josep Sanchis, autor de la “Història de les Falles de Xàtiva”.
Per la seua banda, Antoni Martínez ha senyalat sobre Blai Bellver que “més enllà de ser conegut per ser autor d’una de les primeres publicacions falleres, quedaven en l’obscuritat altres aspectes com la seua vinculació amb els moviment progressistes del segle XIX o la seua importància com a editor, periodista o publicista”. Martínez ha comentat que Bellver “va editar els primers 5 periòdics que es feren a Xàtiva. Fins i tot, el primer periòdic conservador que es va publicar el va imprimir ell al seu taller”. Finalment, Martínez ha comentat que “recuperar a Blai Bellver en tota la seua amplitud és un fet que cal agrair a la política cultural que està duent-se a terme”.
Pel que fa als actes programats, a més de l’exposició, el proper dijous 15 de novembre, a les 20 hores, a la Casa de Cultura, Germán Ramírez Aledón pronunciarà la conferència “La Xàtiva social, cultural i política de Blai Bellver”. Les conferències al saló d’actes del palau Mahiques-Sanç continuaran el dijous 22 de novembre, a les 20h, a càrrec d’Antoni Martínez, qui parlarà de les “Aportacions de Blai Bellver al disseny gràfic i al producte imprés”. En ambdós casos, les conferències estaran precedides per visites guiades a l’exposició (19h), amb grups reduïts de 20 persones com a màxim.
Els actes conclouran dijous 30 de novembre, a les 20 hores a l’espai cultural Sant Domènec, amb programa doble. En primer lloc, es presentarà el llibre “El parlar del tinguem. El parlar de Xàtiva en la seua àrea d’influència”, de Vicent Bataller, guanyador del premi d’assaig Carlos Sarthou de 2017. En finalitzar l’acte, la companyia Bicicleta Teatre representarà el muntatge “Blai Bellver entre nosaltres”, en la que serà l’última actuació del grup de teatre xativí.