Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

Benestar Social seleccionarà a 120 participants, dels quals 60 seran joves i 30 dones com a mínim

Xàtiva ha rebut una subvenció de 148.828,48 euros per a la posada en marxa d’un pla d’inserció social al barri del Carme. Es tracta d’unes ajudes provinents dels Fons Socials Europeus, la finalitat de les quals és aconseguir la implantació d’itineraris per a la inclusió activa de persones en risc o en situació d’exclusió social. Aquesta ajuda de prop de 150.000 euros permetrà la contractació de personal de reforç per als serveis socials de l’Ajuntament, com un psicòleg, un integrador social i un oficial d’obra.

L’alcalde Roger Cerdà ha manifestat que “és un orgull haver rebut aquesta ajuda per part de la Generalitat, ja que evidencia el bon treball fet des del departament de Benestar Social. És un suport directe a les polítiques socials de l’Ajuntament. Ajudar a la integració laboral de les persones desafavorides no ens ve de nou. Hi està el Programa d’Integració, que ha suposat donar treball a 60 persones. Quan arribàrem al govern canviàrem les polítiques per avançar d’un model assistencial cap a un altre que atacara l’arrel del problema i ajudara a les persones a eixir de les situacions d’exclusió”.

Per la seua banda, la regidora de Benestar Social, Xelo Angulo, ha informat que “és un programa ambiciós que busca anar més enllà del Programa d’Integració, contemplant el treball com a un factor estructurant de la vida de les persones. Anem a seleccionar 120 participants, dels quals 60 seran joves i 30 dones. Si es fa bé, podem donar-li continuïtat fins 2023, quan acaba la vigència de l’actual Fons Social Europeu, amb altres persones cada any”.

Angulo ha explicat que el projecte pretén actuar sobre la situació actual del barri de Carme, per combatre les circumstàncies que dificulten la integració laboral i, per tant, la inclusió social. La intervenció busca situar als col·lectius desafavorits en situació de la màxima igualtat possible respecte de la mitjana de la societat de Xàtiva, mitjançant la capacitació i proporcionant eines bàsiques per trobar feina i autonomia personal a l’hora d’accedir al mercat laboral.

L’elecció del barri del Carme ve determinada per situacions de desigualtat, deteriorament i exclusió social d’alguns dels seus habitants. El barri compta amb 757 habitants, el que suposa el 3% de la població de Xàtiva. El Carme està conformat per 13 blocs d’habitatges d’entre 60 i 80 metres quadrats, d’una antiguitat al voltant de 60 anys. La incidència de problemes com l’atur o la falta d’autonomia econòmica fan necessària aquesta intervenció.

Les subvencions formen part dels 177 milions d’euros que ha rebut la Comunitat Valenciana dins del programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020, que es destinen a reforçar el gir cap a les polítiques socials impulsat per l’Executiu valencià, a través de projectes dirigits al foment de l’ocupació sostenible i la qualitat i mobilitat laboral; la inclusió social i la lluita contra la pobresa; i la inversió en educació i formació professional. L’Ajuntament de Xàtiva rebrà els 150.000 euros per a finançar el seu projecte, sense haver de realitzar aportacions addicionals.

Accions del programa

A la nostra ciutat, es realitzaran tallers de mantenidor-reparador d’edificis, ofimàtica, millora d’autoestima i habilitats socials i d’acompanyament a la inserció laboral. El programa conté unes fases d’itinerari que han de desenvolupar-se i executar-se i que vénen reflectides en l’ordre que regula les subvencions. Així, l’itinerari inclou una fase d’Acollida i Diagnòstic sociolaboral individualitzat que valore l’historial professional i formatiu i que detecte les necessitats, mancances i altres factors relacionats amb l’accés a l’ocupació per establir el seu nivell i perfil d’ocupabilitat.

També una fase de Disseny i Desenvolupament de l’itinerari individualitzat d’inserció sociolaboral que comprèn accions d’atenció social, d’orientació laboral, d’intermediació laboral i prospecció i de suport a l’ocupació.

En la fase d’Acompanyament es potencia l’empoderament de la persona participant perquè s’implique activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari.

Finalment, la fase d’Alfabetització Digital conté el desenvolupament de competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l’ús de les TIC, ja que es considera una eina imprescindible per aconseguir no només una inserció laboral, sinó una integració plena en la societat actual.

En els itineraris que finalitzen amb èxit, pot donar-se una segona fase de pràctiques d’aprenentatge i inserció en empreses.

WhatsApp Portal de Xàtiva