EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’espai cultural de Sant Domènec ha albergat aquest dimecres una doble cita amb l’artista Andreu Alfaro com a protagonista: d’una banda s’ha presentat el cartell de la Fira d’Agost 2024, que porta la seua signatura ja que es rescata un disseny seu de l’any 1995 que finalment no va veure la llum; i d’altra banda s’ha efectuat la recepció de l’obra Cercle Berninià que es podrà contemplar a l’explanada junt al propi ex convent.

Aquest cartell de la Fira, dissenyat per Andreu Alfaro, estava destinat a ser la imatge de la Fira de l’any 1995, com a colofó de la magnífica col·lecció de cartells de fira iniciada als anys huitanta amb obres dels millors artistes valencians. Finalment l’obra va ser apartada i fins al dia de hui havia estat conservada per la família Juan Tormo, la qual ha permès la seua recuperació -junt a la Fundació Alfaro- per a gaudi de tota la ciutadania de Xàtiva.

 

 

«Hui celebrem la unió entre la tradició festiva de la nostra estimada Xàtiva i l’avantguarda artística representada per l’obra d’Andreu Alfaro. La Fira de Xàtiva és un esdeveniment emblemàtic al nostre calendari festiu i aquest any estem especialment emocionats de presentar aquest cartell dissenyat pel propi Alfaro, un artista de renom internacional l’obra del qual ha deixat una empremta inesborrable al món de l’art contemporani», ha indicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «amb l’estil únic i l’ús magistral de la forma, aquest cartell d’Alfaro sens dubte esdevindrà un símbol i serà rebut amb entusiasme per la ciutadania i pels visitants de la Fira».

La regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán, per la seua part, ha expressat que «l’escultor valencià Andreu Alfaro sempre ha estat vinculat a la ciutat de Xàtiva i per això era important recuperar una de les seues obres i donar-li l’oportunitat de que veja la llum. Junt a la Fundació Alfaro i la família Juan Tormo, hem recuperat un cartell que no sols serà un símbol visual de la Fira d’Agost sinó també una reivindicació en temps tan difícils per a la cultura valenciana».

 

Nova escultura d’Alfaro a Xàtiva

Xàtiva compta a més, des de hui, amb un nou reclam al casc històric de la ciutat: el Cercle Berninià, una de les escultures més reconegudes dins de l’obra pensada per a l’espai públic per l’escultor valencià Andreu Alfaro i que fins fa uns mesos presidia el pati del Palau de la Generalitat Valenciana. Ocuparà l’espai davant de l’ex convent de Sant Domènec temporalment, fins que es trasllade al Centre Raimon d’Activitats Culturals una vegada finalitzen les obres, i que serà el seu emplaçament final per desig de la família Alfaro.

L’escultura, creada en 1980 -just un any abans de que Alfaro fóra reconegut amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques- té unes dimensions de 480x480x180 cm i està executada amb acer inoxidable. La peça trenca amb la producció que fins llavors havia caracteritzat l’artista, amb la generatriu com a referent, producte de la influència constructivista de la qual es nodria. A partir d’aquest moment, i amb el Cercle Berninià i altres escultures creades al mateix temps, Alfaro començarà una nova etapa impregnada per la història de l’art, fent ús de referències a Bernini i buscant -mitjançant formes geomètriques elementals- la paradoxa formal i l’aprofitament dels aspectes il·lusoris de l’espai, a més de començar a treballar cap a una orientació cap a la dimensió escenogràfica i teatral.

El Cercle Berninià es va exposar per primera vegada al Born de Barcelona, junt amb altres escultures com Desplaçament de semicercles -la qual va formar part de la mostra Alfaro a Xàtiva: Diàleg amb la història- i, després, adquirida per l’IVAM, va passar a estar exposada al pati del Palau de la Generalitat. Ara es trasllada al nucli antic de Xàtiva, davant l’església de l’antic convent de Sant Domènec, contribuint a embellir aquest indret de la ciutat i actuant com a reclam per a totes aquelles persones interessades en l’art contemporani.

«Aquesta obra monumental enriquirà el nostre patrimoni artístic i cultural i ens situa al mateix nivell que importants ciutats europees i americanes que llueixen les escultures d’aquest valencià universal», ha expressat Roger Cerdà, qui ha recordat que des de 2015 són ja deu les escultures d’artistes valencians que s’han col·locat a la ciutat, amb peces com ara l’Angle Trencat pel moviment de Manolo Boix a la plaça del Trinquet, la Penca de Rafael Armengol a la zona enjardinada del carrer Beata Inés o l’escultura La Veu d’un poble del propi Alfaro, cedida a Xàtiva per Raimon l’any 2015 en agraïment pel seu nomenament com a fill predilecte i que es pot veure al pati interior de la Casa de Cultura. «El nostre compromís amb l’art i la cultura és continu, i anem a seguir treballant per portar a Xàtiva més art, més cultura i més esdeveniments que enriquisquen el nostre dia a dia fent palès la nostra importància en l’àmbit cultural valencià al llarg de la història».

En l’acte han estat presents, a més de l’alcalde Roger Cerdà i la regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán, la Reina de la Fira Àngela Agustí i la seua Cort d’Honor, la cap de departament de restauració de l’IVAM Maite Martínez, Andrés Alfaro i representants de la Fundació Alfaro, Dolores Tormo i altres membres de la família Juan Tormo, el coordinador de l’adaptació del cartell Pablo Camarasa, l’ex gerent de l’IVAM Sergi Pérez i l’ex alcalde de Xàtiva Miquel Calabuig.

WhatsApp Portal de Xàtiva