L’Ajuntament de Xàtiva programa diverses activitats per promocionar la salut en el municipi, assumint les competències pròpies de les administracions locals en matèria de salut. Tècnics de les regidories de Sanitat i Benestar Social col·laboren en la planificació d’activitats. Amb una orientació informativa i de conscienciació a la ciutadania, s’ha elaborat un programa pilot anual que inclou diverses activitats per a persones adultes al voltant de temàtiques socials i de salut, amb la finalitat d’oferir un ventall d’activitats que promoguen la salut física, mental i social. L’objectiu final és millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
Per a aconseguir aquest objectiu, es desenvolupen les activitats al voltant de tres eixos que fan referència a les tres grans àrees de la salut: l’àrea física, l’àrea psicoemocional i l’àrea social. Aquests tres eixos són l’acció per al foment del benestar físic (activitats encaminades a la prevenció de malalties físiques, la cura del cos i la incorporació d’hàbits de vida saludables), l’acció per al foment del benestar emocional (accions dirigides al foment de la salut mental i el seu impacte en el benestar personal, abordant qüestions relacionades amb l’equilibri i la gestió emocional i psicològica) i l’acció per al foment del benestar social, on s’inclouen accions encaminades a afavorir la inclusió social, fomentar la cohesió i la participació social i a satisfer necessitats específiques de la comunitat, especialment de col·lectius més vulnerables (persones cuidadores d’altres en situació de dependència, persones que estan travessant un dol, etc) així com intervencions en problemàtiques socials.
Algunes de les activitats incloses en el programa són tallers sobre intel·ligència emocional, comunicació i meditació; tallers sobre resiliència i per a persones cuidadores, tallers de relaxació a través de psicoteràpia corporal, xerrades i tallers sobre alimentació saludable, reforçar la Ruta Sana i activitats de taitxí, campanyes de sensibilització sobre temàtiques socials i l’organització de la II Trobada de Creixement Personal i la Salut Emocional.
Actualment ja s’han desenvolupat els tallers sobre intel·ligència emocional per a la vida quotidiana i sobre desenvolupament d’habilitats socioemocionals, amb una assistència completa i un nivell de satisfacció alta per part de la gent participant. La població a la que va dirigida és principalment persones adultes fins als 65 anys en risc d’exclusió social, que presenta més necessitats a nivell socioeconòmic i psicològic.
A més a més, s’està preparant la Setmana de la Salut per a finals d’abril, en la qual es duran a terme diverses activitats al voltant de la salut pública. Aquesta començarà dilluns 22 d’abril, a l’Albereda, amb la Fira de la Salut, i finalitzarà dissabte 27 d’abril amb la celebració de la II Trobada de Creixement Personal i la Salut Emocional que tindrà lloc al Jardí de la Pau durant tot el dia. Aquests dos esdeveniments estaran oberts a tot el públic.
La regidora de Sanitat i de Benestar Social, Xelo Angulo, ha recordat la integració de Xàtiva en la xarxa de municipis adherits al V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana. Angulo ha comentat que «en aquests moments, estem en l’etapa de constituir el consell de salut bàsic i estem organitzant un grup promotor emanat de les sessions participatives amb distints col·lectius de la ciutat». La regidora ha destacat que «treballem des de un enfocament global perquè no solament tenir salut és no tenir malaltia, sinó que hem de procurar eines per a que totes i tots tinguem un estat de benestar físic, mental i social». Angulo ha fet una invitació general a la ciutadania per a que participe en les diverses activitats programades.
Són nombrosos els documents i evidències científiques que parlen de la importància d’un enfocament intersectorial i integral de la salut, entesa no sols com l’absència de malaltia, sinó d’un estat complet de benestar físic, mental i social, com ja defineix l’OMS. En aquest sentit, el vigent V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana ja marca molt clarament unes línies estratègiques a favor de treballar en l’equitat i els determinants socials de la salut, impulsant la coordinació dels serveis socials de base i sanitaris d’atenció primària, com per exemple en la detecció i la prevenció de la soledat no desitjada.