Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El Consorci de Residus V5-COR instal·larà més de 185 contenidors per a la recollida d’olis domèstics usats en els 93 municipis de les cinc comarques que abasta l’entitat.

El primer d’aquests contenidors ja funciona a Xàtiva i ahir va ser presentat a les portes del consistori pel president del COR i alcalde de la capital de la Costera, Roger Cerdà; la regidora de Medi Ambient Remedios Sinisterra; el gerent de Remittel, l’empresa adjudicatària del servei de recollida separada i gestió d’aquest residu, Norberto Soro; i el president del hòlding empresarial Nuova Sesac, Miguel Cases, al qual pertany aquesta companyia.

Aquest oli serà utilitzat per a fer biodièsel, un combustible biodegradable que pot reduir les emissions de petites partícules sòlides emeses pels tubs d’escapament dels vehicles fins a un 50% respecte del gasoil convencional.

Remittel, l’empresa adjudicatària del servei de recollida separada i gestió d’aquest residu, ingressarà a l’Ajuntament la quantitat corresponent pels litres d’oli arreplegats a la nostra ciutat. Aquests diners aniran al pressupost municipal de la ciutat.

Com puc reciclar l’oli utilitzat per a fer biodièsel?

El funcionament és fàcil. L’oli s’ha de posar en una botella de plàstic i abocar als contenidors de color taronja. Serveix qualsevol botella i no cal que l’Ajuntament repartisca bidons, com passa en altres municipis. És un servei que du a terme el Consorci per a la Gestió de Residus.

L’oli per cuinar és un producte habitual a les llars, però, un cop utilitzat, si s’aboca pels desguassos a la xarxa de clavegueram, provoca una greu agressió contra el medi ambient, ja que un litre d’aquest tipus d’oli pot arribar a contaminar fins a un milió de litres d’aigua. A més, pot malmetre les canonades, contamina l’aigua dels rius, del mar i contamina el sòl, a més de dificultar i encarir la depuració de les aigües residuals urbanes.

És per aquest motiu que l’Ajuntament vol fomentar la recollida d’oli domèstic i que la ciutadania no el llanci a l’aigüera. També es vol conscienciar que si aquest residu se separa i es tracta correctament, es pot reciclar i convertir en biodièsel, transformant cada litre d’oli en un de biodièsel.

WhatsApp Portal de Xàtiva