La regidora de Dona i Igualtat Lena Baraza ha presentat aquest divendres les activitats programades a Xàtiva amb motiu del 25N, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere.
Des del proper dilluns, i fins el 25 de novembre, es realitzaran pels instituts de la ciutat xarrades de prevenció de la violència de gènere, destinades a l’alumnat de primer de Batxillerat i impartides per la Policia Local. D’altra banda, el 22 de novembre a les 19 hores a la Casa de la Cultura, tindrà lloc un homenatge a Isabel Iniesta organitzat pel PSPV-PSOE. A més a més els caps de setmana del 20 i 21, i del 27 i 28 de novembre es realitzaran en totes les competicions esportives que se celebren a la ciutat actes de denúncia i de sensibilització, en una activitat programada pel Consell Esportiu Municipal.
El dia 25 de novembre tindrà lloc a les portes de l’Ajuntament de Xàtiva la concentració contra la violència de gènere i en record de les dones assassinades (20 hores). Prèviament tindrà lloc la recepció de pancartes participants al concurs i el lliurament de premis (18h), i la tradicional marxa organitzada per Xateba contra la violència de gènere que s’iniciarà a les 19 hores des del propi Ajuntament, amb posterior lectura del manifest del Consell Municipal de les Dones per la Igualtat.
Continuant amb la programació, el divendres 26 de novembre tindrà lloc al Gran Teatre de Xàtiva la representació de l’obra «Las putas amas de Casa» (les invitacions es poden recollir a la Casa de les Dones) i eixe mateix dia se celebrarà al CIPFP La Costera a les 9 hores el III Seminari sobre Violència de Gènere en Xàtiva per a l’alumnat FP. El dissabte 27 també se celebrarà una caminada de 6,5km contra la violència de gènere, amb eixida des de la Casa de les Dones a les 9:30 hores. Per a acabar, durant eixe cap de setmana, la regidoria de Joventut ha organitzat una programació especial al JOC: un taller de lletres de cançons feministes (divendres 26), un Kahoot! Feminista (dissabte 27) i un lettering amb consignes contra la violència de gènere (diumenge 28).
Cal destacar també les activitats que ja s’han celebrat però que també estan vinculades amb la commemoració d’aquesta jornada. Ahir dijous va tindre lloc la xarrada «1 de cada 5. Trenquem el silenci: conversa sobre l’eradicació d’abusos a menors» a càrrec de les supervivents Carmen Diaby i Mònica Morlans, mentre que el dimecres es va celebrar a la Casa de Cultura l’activitat «Mujeres invisibles. Un análisis de la trata y la explotación sexual», organitzat per Creu Roja.
«La lluita contra la violència de gènere és una qüestió de totes i tots, i per això necessitem que la gent acudisca a la manifestació i a totes les activitats programades», ha declarat la regidora Lena Baraza, qui ha manifestat que «des de fa un temps hem centrat el treball en la igualtat en l’educació, fent el possible per canviar aquesta realitat des de la base. Esperem deixar petjada i a poc a poc anar canviant les coses».
Concursos cartells i dibuixos
D’altra banda, cal destacar que aquest divendres de vesprada tindrà lloc a la Casa de Cultura el lliurament dels premis del concurs de cartells i del concurs de dibuixos del 25 de novembre.
La guanyadora del concurs de cartells ha resultat Lara López Mompó, de l’IES Josep de Ribera, amb un treball en el qual es poden apreciar dos dards de color roig sobre un pit, de manera que simula una diana, mentre que d’un d’aquests dards ix un fil de sang. Aquest cartell és la imatge de la programació 2021 al voltant del 25N. El segon premi ha sigut per a Clàudia Soriano Olmedo i el tercer premi ha recaigut en Laura Sanchis Cabanes, totes dues també estudiants de l’IES Josep de Ribera. Cal destacar a més que les obres participants en aquest concurs s’exposaran del 16 de novembre al 14 de gener en la Casa de les Dones.
Pel que fa al concurs de dibuix 25N, s’han repartit dos premis per cadascun dels cursos de Primària. En 1º el guanyador ha sigut Álex Vidal Juan (Pla de la Mesquita) i la segona Elena Abad Payá (Martínez Bellver), en 2º la guanyadora ha estat Miriam Alexia García Salazar (Taquígraf Martí) i el segon premi ha sigut per a Andrea Alventosa Navalón (Jacinto Castañeda) i en 3º el primer premi ha sigut per a Aitana Escudero Santiago (Martínez Bellver) i el segon per a Bruno Artíguez (La Immaculada). Completen els premis en 4º de Primària Sara Torregrosa Mejías (Immaculada) i Júlia Arriaga Duet (Attilio Bruschetti), en 5è Vanessa Vilar Ivanova (Gozalbes Vera) i Marina Cerver Todorova (Nuestra Señora de la Seo), i en 6è Maria Vidal Villagrasa (Claret) i Irene Grau Jurado (Jacinto Castañeda).
Campanya «Estima’m bé»
Lena Baraza també ha anunciat la reeditació de la campanya educativa «Estima’m bé», que va començar l’any passat i amb la qual es van realitzar mascaretes i una guia per a que els docents pogueren treballar amb els i les joves.
«Aquesta és una campanya amable que ha tingut molt bona rebuda per part del món educatiu. Per això anem a tornar a dur a terme aquesta campanya als diferents centres educatius, amb un lema amb el que es pot arribar a totes les edats per tal de trencar les males conductes i trobar la normalitat en el bon tracte».
També s’ha treballat en una cançó de la campanya, la qual s’enviarà a tots els centres educatius de Xàtiva per a treballar amb ella, i que ha estat composta per Mireia Tortosa, vocalista ontinyentina del grup Tendur, recentment nominada als premis Ovidi.
Enguany s’ha editat, a més del marxandatge habitual, una llibreta que compta també amb mots encreuats i lemes que evidencien el que és una bona relació.