Ahir es va presentar, a les 19.00 h, la VII exposició del Museari Queer Art al Museu de Belles Arts de Xàtiva. Es tracta d’una mostra de 25 obres de d’artistes de 7 països diferents, que tenen com a punt en comú la defensa dels drets humans i la diversitat sexual, tot coincidint amb el mes de l’orgull i dels drets LGTBIQ+. La mostra romandrà oberta al públic del Museu de Belles Arts fins al 5 de setembre.
A l’acte de presentació han intervingut el director del Museari, Ricard Huerta, i l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà. Després, l’artista Joaquin Artime ha realitzat una performance per a tots els presents.
Les obres de l’exposició han estat exposades els darrers anys en Museari, un museu en línea dedicat a la investigació i difusió de l’art en favor de la diversitat a través de la història i l’educació.
El repte de Museari Queer Art és presentar els mitjans d’exhibició propis dels museus virtuals juntament amb els propis dels espais d’exposició tradicionals, de forma harmonitzada, de manera que el visitant pot seguir el discurs expositiu a través de diversos formats artístics, on algunes obres són originals, i altres fan ús d’eines tecnològiques que requereixen la participació del públic amb els seus dispositius mòbils per a accedir als continguts, de manera que l’exposició aborda diferents dimensions: l’artística, la inclusiva i la tecnològica. En aquesta línia de col·laboracions amb entitats que defensen la diversitat i la integració, Museari Queer Art 7 compta amb el suport de la Càtedra de Bretxa Digital i Diversitat Funcional de la Universitat Politècnica de València.
Entre els 25 artistes de la mostra destaquen els xativins La Rulla, Toni Grau i Miquel Mollà. A més a més, també es podran gaudir les obres de Agustín Miguez (Argentina), Alejandro Mañas García, Alina González (Costa Rica), Carmelo Gabaldón, Dani Torrent, Diego Marchante, Eloi Biosca, Herbert Rodríguez (Perú), Jesús Torío, Joaquín Artime, Leho de Sosa (Uruguay), Manu Ramírez, Marta Pujades, Núria López Torres, Núria Martínez Seguer, Ramona Rodríguez, Renaud de Putter (Bélgica), Ricard Balanzà, Robson Xavier (Brasil), Sergi Llàcer, Xelo Serrano i Xosé Manuel Buxán.
“Per a Xàtiva, com a ciutat educadora, és molt enriquidor comptar amb una exposició com aquesta, que ve acompanyada d’una extensa programació al voltant de la diversitat sexual i el respecte cap a ella”, ha explicat, Amor Amorós, regidora d’educació i LGTBIQ+. I ha afegit: “És una oportunitat per a aprofundir en l’art, però amb mirades molt obertes que suposen un vessant pedagògica diferent per a la ciutat”.
Al llarg dels mesos de juny i juliol es desenvoluparà un programa d’activitats vinculades a l’exposició que inclou l’acte de lliurament dels Premis Museari 2024, una taula redona sobre dones artistes, i tres conferències sobre temàtiques vinculades a l’art, la diversitat sexual i les tecnologies digitals.