Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

Xàtiva ha presentat aquest dijous la programació «Record permanent 2022» pertanyent al departament de Memòria Històrica, amb més d’una desena d’actes programats entre els mesos de gener i febrer.

«Hui 27 de gener es commemora el Dia Internacional d’Homenatge a les Víctimes de l’Holocaust, i és per això que aprofitem per llançar aquesta programació per al primer trimestre de 2022» ha explicat la regidora de Memòria Històrica Raquel Caballero, qui ha recordat que «es commemoren especialment dos actes institucionals com són l’homenatge a les víctimes xativines de l’Holocaust i l’acte homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació».

La cita més immediata tindrà lloc aquest dissabte 29 de gener a la plaça Arquebisbe Mayoral, amb l’acte institucional en record a les víctimes xativines deportades als camps de concentració nazi. La cita, programada a les 13:30h, comptarà amb la participació de Pep Gimeno Botifarra i en ella es llegirà un manifest a càrrec de familiars dels deportats.

Prèviament, demà divendres 28 de gener, està prevista a les 19:30 hores la presentació del llibre-catàleg «Llamps de misèria 2», de Paco Martínez, que es complementarà amb una exposició col·lectiva a la primera planta de la Casa de Cultura que es podrà visitar entre el 5 i el 25 de febrer. En aquesta mostra han participat més d’una cinquantena d’artistes de distintes disciplines, molts d’ells locals.

Altres llibres que es presentaran en les properes dates són «La sombra de la quinta columna. El bombardeo de Xàtiva» de José Luis Rodríguez Martínez (dia 9 a les 19:45h) i «Afusellats. Mestres i republicans», a càrrec del seu coautor Vicent Torregrosa (dia 25 de febrer a les 19:30h).

L’altra cita destacada arribarà el proper mes de febrer, amb el tradicional acte institucional en memòria de les víctimes del bombardeig de l’estació de Xàtiva l’any 1939, que se celebrarà el diumenge 13 de febrer a les 12 hores a l’estació de trens i que comptarà amb la participació de Miquel Juan i l’assistència de la Secretària Autonòmica de la Conselleria de Qualitat Democràtica, Toñi Serna, qui farà lectura del manifest. Al voltant d’aquesta efemèride també s’han preparat altres activitats com ara el XII Memorial a les Víctimes del Bombardeig organitzat per Ulleye a la Casa de Cultura els dies 11 i 12 de febrer, o una taula redona sobre els quinze anys del monument de l’Aixopluc organitzada pel Consell de la Joventut de Xàtiva.

Per últim, altra taula redona prevista per al dia 18 de febrer a les 19:30 hores versarà sobre la Memòria Històrica i la Societat Civil, i comptarà amb la participació del Catedràtic d’Història contemporània en la UA Josep Miquel Santacreu; el professor de Sociologia de la UV Xavier Costa i el president de l’Associació Buchenwald i expresident de l’Amical Mauthausen Enric Garriga.

«Aquestes són les activitats programades per al primer trimestre, però hi haurà més al llarg de l’any que ja anunciarem més endavant», ha manifestat la regidora Raquel Caballero.

Teatre i estrena d’un poema simfònic

Xàtiva acollirà també l’estrena del poema simfònic «Trista història», amb música i direcció musical del xativí Miquel Juan Garcia, mentre que la direcció artística correrà a càrrec del professor Antoni Martínez.

«Tot comença amb un poema d’Antoni Martínez titolat ‘Trista història’ que fa per a un llibre, i que vaig musicar. A partir d’ahi comença a desenvolupar-se aquest treball, perquè me n’adone que no hi ha cap peça de gran format que parle d’aquest fet» ha destacat el seu autor Miquel Juan, qui ha indicat que «en realitat és una òpera però no la podem anomenar així tècnicament perquè aquest gènere necessita d’un argumentari concret». Juan ha desvetllat que «el sentiment és molt important en aquesta història, perquè diferents poetes escriuen sobre aquell fet tan tràgic».

La cita tindrà lloc el 26 de febrer a les 20:30 al Gran Teatre de Xàtiva, i serà la primera obra musical de gran format que profunditze en el tema del bombardeig de Xàtiva. Es tracta d’un treball ambiciós, ja que es posaran sobre l’escenari al voltant de 150 persones de diferents entitats com ara la Música Vella, Música Nova, l’Orfeó de Massanassa i l’Orfeó del Micalet. Comptarà amb dos solistes (el propi Miquel Juan i Neus Alborch), actors i actrius i 60 xiquetes i xiquets que també participaran de l’obra. «Tenia la necessitat de crear un obra que expressara el sentiment i la repulsa a aquell fet, en homenatge a tots aquells als quals es van furtar la vida».

Per la seua part, la regidora de Gran Teatre Maria Beltrán ha explicat que «és un plaer poder col·laborar en aquest projecte, realitzat per gent de Xàtiva, que s’estrena a la nostra ciutat i que conta amb música la història d’aquell bombardeig».

D’altra banda, altra cita que acollirà el Gran Teatre de Xàtiva serà l’espectacle «Historia de una maestra» (Cactus teatre), interpretada per Paula Llorens i amb direcció de Gemma Miralles. Serà el dia 12 de febrer a les 20:30 hores, i les entrades tant per a aquesta cita com per al poema simfònic es poden comprar a partir de la propera setmana als canals de venda habituals del Gran Teatre (Instanticket, Casa de la Joventut o taquilles el dia de la funció».

La programació «Record permanent» finalitzarà el dia 26 de febrer, al Centre Cultural de Xàtiva (CCX). Serà amb el teatre «Gaskin. Alló que no es conta és com si mai no haguera existit», amb text i producció de Beatriz Fariza i producció de Teatro Circulo. Les entrades per a aquest espectacle són gratuïtes i es podran recollir a la Casa de Cultura de Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva