Aquest dijous 16 de novembre, a les 19:30 hores, tindrà lloc a l’espai cultural de Sant Domènec la presentació de la renovada figura del «iaio», ninot indultat l’any 1943 i el més antic que es conserva a Xàtiva. L’acte és d’entrada lliure.
Aquesta figura obra de l’artista José García Tortosa, «Vèrnia» (1915-1966), la qual formava part del cadafal «Coses que passen» de la plaça Màrtirs de la Revolució (actual falla Sant Jaume), ha estat restaurada per part de l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València (UPV), entitat que ja va dur a terme la restauració de dos gegants del Corpus del segle XIX. Arran dels deficients mètodes de conservació i manipulació, el ninot presentava problemes estructurals d’inestabilitat i una sèrie de mancances, a la qual cosa se sumaven les xicotetes intervencions anteriors que infructuosament van tindre com a propòsit garantir la seua consistència material de manera temporal.
Durant l’estudi tècnic preliminar, iniciat a principis de 2022, es van identificar els diferents danys i alteracions que presentava l’escultura, vinculant-los als agents de deterioració més significatius. Amb això, es va procedir a la seua intervenció mitjançant processos de conservació curativa i restauració que han garantit l’estabilitat estructural de l’obra i recuperat la seua comprensió i llegibilitat.
L’obra, datada a principis de la dècada dels 40 del segle passat, és una escultura polimatèrica que es compon d’un esquelet de cartó al qual se li articulen el cap i les mans de cera i que, finalment, roman vestit amb roba i complements tèxtils de l’època. La figura està elaborada amb un mètode d’elaboració tècnic i material que ha caigut definitivament en desús, pel que era interessant conservar un dels pocs exemples de l’escultura festiva valenciana d’índole fallera que queden amb aquestes característiques.
Durant l’acte de presentació d’aquest dijous es comptarà amb una conferència del conservador i professor de la UPV Antoni Colomina, qui explicarà tot el procés de restauració d’aquesta figura del «iaio».
La regidora de Cultura Festiva, María Beltrán, responsable d’aquesta iniciativa, ha valorat la intervenció: «per a l’Ajuntament de Xàtiva era molt important realitzar aquesta restauració, ja què es tracta de donar-li el valor que li correspon a una peça única que estarà en el MUF», referint-se al Museu Faller de Xàtiva. Beltrán ha explicat que «després de la seua presentació aquest dijous, -el ninot- es quedarà exposat en Sant Domènec fins al seu trasllat al museu faller amb la finalització de les seues obres».