Aquest matí, la Casa de Cultura de Xàtiva ha albergat la presentació de «Llinatges de la terra», un projecte amb finalitat didàctica que neix per a posar en valor el patrimoni històric i arquitectònic del centre històric de la ciutat de Xàtiva a través de les famílies més emblemàtiques que hi han passat des del segle XIV fins al segle XIX. L’acte ha comptat amb la participació dels autors de la publicació, l’arquitecte i historiador Pablo Camarasa, autor dels textos i l’artista gràfic Rafa Morata, autor d’il·lustracions, disseny i maquetació del llibre, els quals han estat acompanyats per les regidores Lena Baraza i Raquel Caballero, titulars de les delegacions d’Educació i Cultura, respectivament.
El projecte consisteix en un llibre il·lustrat que es complementa amb un quadern per a docents i un altre per a l’alumnat de tercer cicle de primària. Ja està en imprempta una primera edició de 600 exemplars que es distribuiran entre els centres educatius de Xàtiva, per al treball de la població escolar. Més avant, es duran a terme noves edicions per a turistes i públic en general. El projecte ha estat presentat als equips directius dels centres educatius, que l’han acollit amb interès i s’han mostrat oberts a treballar-lo en les aules. Tal com ha anunciat la regidora de Cultura, Raquel Caballero «el projecte és molt potent i estem treballant per a aprofitar-lo amb l’organització de visites guiades per a donar a conèixer el patrimoni civil de la ciutat, així com una exposició que puguem organitzar cada any per a que estiga a l’abast de l’alumnat durant uns quants mesos en un espai cultural de Xàtiva».
«Llinatges de la terra» és un projecte que es basa en la voluntat de donar difusió als valors culturals de Xàtiva per mitjà del treball a l’entorn educatiu, orientat clarament a captar l’atenció de la població escolar. Pretén ser una eina per aprendre més de la història de la ciutat a través de la contemplació dels edificis més significatius del centre històric, reconeixent elements patrimonials i estètics de cada període de la història. Aquesta iniciativa compta amb el recolzament de les regidories d’Educació, Cultura, Patrimoni i Turisme, ja que permet ampliar l’oferta turística amb una ruta cultural que té l’objectiu d’explicar la història del centre històric a través de fets, curiositats i anècdotes d’algunes de les famílies que habitaren aquests palaus, la majoria d’elles molt vinculades al desenvolupament cultural i econòmic de la ciutat de Xàtiva al llarg dels segles.
El contingut del llibre arranca amb un capítol dedicat a la contextualització històrica de la ciutat durant l’Edat Mitjana i els posteriors segles, amb una primera aproximació a les famílies xativines més destacades, així com una panoràmica de l’arquitectura característica d’aquell període històric. Els següents capítols del llibre estan dedicats als antics nobles (aquells que arribaren a Xàtiva amb Jaume I), als novells nobles (als quals els distints reis atorgaren els títols nobiliaris amb el pas del temps) i a la burgesia (aquells que arribaren a la ciutat després de la crema per a convertir-se en la nova referència).
Entre els llinatges objecte d’estudi, apareixen noms amb gran ressonància a la trama urbana de l’antiga Xàtiva, com ara els Montcada, els Fenollet, els Borja, els Sanç, els Despuig, els Bellvís, entre els més antics o els Tallada, els Joan, els Milà, els Pelegero o els De Diego, entre els més recents. Al llarg del llibre se situa la ubicació de les cases pairals de les principals famílies notables. Cada apartat, a més de l’aproximació a la història dels llinatges de Xàtiva, conté il·lustracions que reprodueixen l’heràldica de les famílies objecte d’estudi, la façana de la casa pairal (l’actual o una recreació figurada en el cas de que l’immoble ja no existisca) i una representació d’un personatge il·lustre de la família, amb especial cura de què hi haja una presència significativa de dones a la selecció.
Per la seua part, la regidora d’Educació, Lena Baraza, ha destacat el potencial de la iniciativa per a transmetre la riquesa patrimonial de la ciutat als i a les escolars. Baraza creu que «el fet de tenir un ric patrimoni cultural a la nostra ciutat ens brinda diferents oportunitats d’aprenentatge a partir del nostre entorn». La regidora afirma que «és essencial que el nostre alumnat puga conèixer la història de Xàtiva i crear una gran estima a tota la seua realitat cultural». Baraza ha declarat que «compta amb el professorat com a aliat per al desenvolupament d’aquest projecte».
Pablo Camarasa, responsable dels textos de la publicació, afirma que aquesta «és un projecte que vol instaurar una pedagogia de base entre l’alumnat de tercer cicle per a que quan es faça gran puga estimar la nostra ciutat tant com l’estimem nosaltres». Camarasa detalla que en el projecte «es fa referència a 15 famílies les quals van construir la història de la nostra ciutat i ens han deixat l’arquitectura com a reflex d’eixa creació». Finalment, la part gràfica de la publicació ha estat a càrrec de Rafa Morata. L’artista gràfic ha destacat que «el llenguatge visual està adaptat al nivell de l’alumnat de tercer cicle de Primària; les il·lustracions són quasi com si foren un emoji», segons Morata. El dissenyador declara que la intenció de la publicació és «que els més menuts sàpiguen que no només està Felip Vé i els Borja, sinó que hi ha molta gent important a la nostra història que ens ha llegat el patrimoni que tenim».
El llibre ha estat editat per l’Ajuntament de Xàtiva, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. La impressió ha corregut a càrrec de Paper Plegat.