El plenari aprova el pla director d’inversions Xàtiva Creix amb el vot a favor de PSPV-PSOE, EU i Compromís
En un saló de plenaris immers en un procés de renovació, la Corporació Municipal ha aprovat el nou Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix, amb el vot a favor de PSPV-PSOE, EU i Compromís i l’abstenció de Partit Popular i Ciudadanos. Es tracta d’un rellevant document que marca l’estratègia d’inversions municipals fins el final de la vigent legislatura. En total, el pla director d’inversions suposa la injecció de 4 milions d’euros en la millora i ampliació de diverses infraestructures i serveis municipals.
Tal com ha posat de relleu l’alcalde Roger Cerdà, “gràcies a la magnífica gestió econòmica duta a terme en aquestos dos primers anys de legislatura, podem invertir 4 milions d’euros que serviran per estimular l’activitat econòmica a la ciutat, creant ocupació i millorant serveis, cosa que era impensable quan entràrem a governar i ens trobàrem la mala situació econòmica en què ens havien deixat l’Ajuntament”.
L’encarregat de defensar aquest pla director d’inversions ha estat el portaveu socialista Ignacio Reig, regidor d’Hisenda. Segons ha indicat Reig, el Pla Xàtiva Creix s’inicia amb les inversions previstes i començades en el pressupost de 2016 i s’estén fins a proposar part de les inversions que haurien de dotar-se en el pressupost de 2019. El regidor ha explicat que “l’objectiu és el reconeixement majoritari de la prioritat de certes propostes en matèria d’inversions i l’establiment d’un full temporal de gestió que marque uns objectius clars. Una permanent dotació econòmica de les inversions participatives, del Pla d’Inserció Social o d’inversions en matèria de millora d’il·luminació posa amplament de manifest les prioritats d’aquest equip de govern”, segons l’edil.
Reig s’ha mostrat partidari de que “un equip de govern hauria d’anticipar, amb un màxim de quatre anys, les seues intencions en matèria d’inversions i planificació financera. Ens conformarem amb què aquest pla director siga, per a futures corporacions, la determinació objectiva d’un camí a seguir, una opció que altres abans han escollit. Aquest govern, sense qüestionar la total col·laboració de regidors anteriors, sí que ha trobat a faltar l’existència d’un pla estratègic d’inversions que marcara les prioritats bàsiques de l’anterior corporació, mes enllà de l’horitzó d’una legislatura, que no deixa de ser un temps d’execució insuficient per a una visió de gestió de llarg termini”, ha afirmat el regidor.
Per la seua banda, el portaveu d’EU i primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente, ha exposat que aquest Pla Xàtiva Creix “naix en un context de canvi del procés de presa de decisions. El pla és un eix conductor de les principals inversions d’una legislatura. Canviem el paradigma per començar a fer política a mitjà i llarg termini, a fer política en majúscula, invertint en serveis públics essencials”.
Finalment, la portaveu de Compromís i segona tinent d’alcalde, Cristina Súñer, ha incidit en que l’aprovació d’aquest pla es una mostra d’una nova manera de governar: “front a les decisions d’un megalòman -en al·lusió a l’anterior alcalde- aprovem una planificació estratègica oberta a la participació que marca un full de ruta de les prioritats del govern municipal. Aquest Ajuntament funciona i mirem cap el futur, més enllà d’una legislatura o d’una convocatòria electoral”, ha conclós Súñer.
Tots tres portaveus dels grups del govern han contextualitzat el Pla Xàtiva Creix en un marc de planificació estratègica de l’acció de govern, amb el precedents d’altres plans com ara el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, el Pla Especial del Nucli Antic, el Pla Impuls o el Pla de Sostenibilitat d’Infraestructures.