Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

Aquest dimecres ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Xàtiva la inauguració de l’exposició «Joan Ramos. Retrospectiva 1967-2023», amb la presència de l’autor, l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i el regidor de Cultura Alfred Boluda entre altres representants municipals.

En aquesta mostra, comissariada per Pablo Camarasa i per Antoni Martínez, es podrà veure fins al proper 24 d’octubre un recull d’obres pertanyents a algunes de les sèries més emblemàtiques creades per Ramos des dels seus inicis com a pintor i il·lustrador fins a l’actualitat. La mostra està conformada per 141 originals als quals s’afegeixen obra gràfica, gravats, cartells i llibres il·lustrats. El disseny ha estat realitzat des d’un punt de vista cronològic per poder seguir l’evolució plàstica de l’artista i veure, alhora, quines han estat les seues inquietuds i referències culturals en cada moment.

«Hui retem aquest més que merescut homenatge a Joan Ramos, un artista polifacètic amb un gran bagatge intel·lectual i una inquietud cultural que l’han portat a representar a la perfecció en cada obra els instints més primitius i els diferents estats d’ànim pels quals passem totes i tots al llarg de la nostra vida», ha indicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha remarcat que «alguns dels seus treballs més importants evoquen una Xàtiva representada com mai abans s’havia fet».

Entre les sèries exposades destaquen la de «Jocs eròtics precolombins», «Socarrats» (la qual va donar peu al popular logotip de la llibreria La Costera), «El plaer de transgredir», «Xàtiva àrab», «Personatges i personalitats», «Autoretrats», «Ceràmica Ibèrica» i «Xàtiva màgica». També es poden trobar al·lusions a un imaginari propi, amb la creació de faunes i altres personatges fantàstics, la representació de figures admirades per l’artista com Henry Rousseau, Guayasamín, Gauguin o Charles Bukowski; així com també es podrà percebre una constant evocació a Xàtiva partint d’interpretacions pròpies.

El recorregut comença a la Casa de Cultura, on a l’entresòl de la mateixa hi ha un espai que, si ben bé no atén a la cronologia abans esmentada, parla d’una altra vessant de l’artista i la seua producció com a il·lustrador, gravador i cartellista; i segueix a la Casa de l’Ensenyança amb altres obres que arriben fins als nostres dies.

Joan Ramos (València, 1942), es va traslladar a Xàtiva durant la seua infància, on ha desenvolupat quasi tota la seua vida. Encara que autodidacta, des de ben jove va mostrar un gran interès per la pintura i el dibuix, fins al punt de guanyar una beca per formar-se a París on va entrar en contacte amb l’obra de grans artistes internacionals que li marcarien per sempre, com Juan Gris, Georges Braque o el propi Pablo Picasso.

A la seua tornada va començar a participar en exposicions col·lectives i individuals. De la mà de Manuel Vicent, va exposar a Madrid on coincidiria amb Rafael Alberti; i al nostre territori va col·laborar amb artistes llavors ja reconeguts, com Artur Heras, Manuel Boix i Rafael Armengol, amb exposicions recents també a la capital de la Costera. També va ser gestor la Galeria Tàbula, des d’on va procurar portar a Xàtiva allò més transgressor i innovador de la contemporaneïtat artística.

La seua producció forma part de la història recent xativina, doncs algunes de les seues creacions són reconegudes per generacions i generacions de gent, com el logotip de La Costera. A més a més, la seua implicació amb la societat xativina ha estat i continua estant innegable amb col·laboracions amb associacions com ara Aspromivise, Amics de La Costera o l’Associació d’Amics del Genovés; a més de la seua desinteressada cessió d’obra per a embellir les parets de la biblioteca durant anys o la col·laboració amb altre xativí il·lustre del moment, Pep Botifarra, per a la realització del seu disc.

«Aquesta exposició era un deute que Xàtiva tenia amb Joan Ramos, un pintor que ocupa la segona meitat del segle XX i tot el que portem del segle XXI amb una obra impactant i amb un llenguatge visual molt personal i reconeixible» ha indicat el regidor de Cultura Alfred Boluda, qui ha remarcat que Ramos és «un pintor que té una forta vinculació social i cultural amb la ciutat, el que l’ha portat a participar en moltíssimes iniciatives de progrés a nivell social, polític, cultural i econòmic».

WhatsApp Portal de Xàtiva