La Casa de la Cultura inaugura aquesta vesprada a les (19:30h) l’exposició «Prietas las filas. Vida cotidiana y franquismo», a través de la qual s’analitzen els mecanismes d’adoctrinament, propaganda, censura i repressió que propiciaren l’assumpció col·lectiva dels valors del règim, marcant cada acte de la vida quotidiana.
Els protagonistes d’aquesta mostra són els objectes que permeten analitzar l’omnipresència dels símbols i les consignes d’un règim totalitari, nascut d’un colp d’estat, en la vida quotidiana, en l’educació a les escoles o en els rols de gènere als escenaris privats i públics. La cultura material del franquisme esdevé un exemple paradigmàtic de les polítiques d’adoctrinament, censura i repressió que caracteritzaren la gran maquinària que el règim militar franquista va instaurar a Espanya.
L’objectiu principal d’aquesta exposició és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per donar a conèixer, especialment a les generacions que ja han nascut en Democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per reescriure la història del nostre passat més recent i per tal de legitimar-se.
La repressió i l’adoctrinament van ser les principals ferramentes amb les quals el franquisme es va servir per exercir el control social que requeria una dictadura. Els objectius eren callar les demandes d’una població que després de la guerra no podia quasi cobrir les necessitats bàsiques. L’església catòlica i l’escola van jugar un paper fonamental en aquesta gran maquinària de control i alliçonament que el franquisme va posar en marxa a Espanya per legitimar-se i transmetre els seus valors a diverses generacions des de 1939 fins 1975.
Aquesta exposició, que arriba a Xàtiva de la mà de la Diputació de València, és la primera activitat de la programació de Memòria Històrica «Record Permanent» i es podrà visitar a la sala de les columnes de la Casa de Cultura fins al 13 de febrer.