EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Aquest matí ha vist la llum una publicació commemorativa de les noces d’argent del Festival Internacional Nits al Castell de Xàtiva. La regidora de Turisme, Raquel Caballero i el coordinador del llibre «25 Anys de Nits al Castell», el periodista xativí Agustí Garzó, l’han presentat hui en roda de premsa a l’Ajuntament de Xàtiva. El llibre «25 anys de Nits al Castell» fa un repàs complet per les 24 edicions del festival de Xàtiva: des de 1998 fins a 2023, amb una edició pilot o edició zero en 1997. Cal recordar que en 2020 i 2021, per la pandèmia, no es va celebrar. La d’enguany és la vint-i-cinquena edició. La publicació ha estat editada per l’Ajuntament de Xàtiva, amb el suport de la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana. S’ha imprès en Paper Plegat-Indústria Gràfica. I ha estat coordinada per Agustí Garzó, autor a més a més dels textos. La portada és una composició amb fotografies de diversos artistes que han passat per Nits. La tirada és de dos mil exemplars i es distribuirà entre les persones assistents als espectacles de la vint-i-cinquena edició.

Raquel Caballero ha agraït a Garzó i a Sergio Arlandis, director general de Cultura, la creació d’aquesta publicació, la qual, en paraules de la regidora, «ens ajuda a difondre el nostre festival i a dinamitzar la ciutat a nivell turístic». Per a Caballero, aquest llibre «posa en valor el festival i dóna testimoni de la seua evolució, des dels orígens a tots els canvis que ha experimentat un festival caracteritzat per la diversitat». La regidora ha destacat que «enguany comptem amb un cartell excepcional amb quatre actuacions protagonitzades per dones com ara Sole Giménez, les integrants dels grups Chambao i Marala, Queralt Lahoz i Pasión Vega». Finalment, Caballero ha informat de l’estat de la venda d’entrades, amb localitats exhaurides per al primer concert de Sole Giménez (dissabte, 6 de juliol); darreres entrades a la venda per als concerts de Chambao (13 de juliol) i Pasión Vega (27 de juliol) i localitats disponibles per a l’actuació de Marala i Queralt Lahoz (27 de juliol).

Per la seua banda, Agustí Garzó ha destacat l’esforç d’edició dut a terme durant els dos mesos i escaig de producció de la publicació. Garzó creu que aquest llibre ofereix «una idea plena i absoluta del que és Nits al Castell», un festival que, segons el periodista, presenta una dualitat, en quant que compta amb un públic fidel però, al mateix temps, el seu reduït aforament provoca desconeixement per al gran públic. Això no obstant, Garzó afirma que «l’escenari del castell té un efecte multiplicador i és molt difícil que qualsevol actuació a Nits al Castell no siga un èxit. Això és un valor a explotar» a juí de Garzó. El coordinador de la publicació també ha elogiat la continuïtat i el compromís amb el festival demostrat per l’ajuntament després del canvi de govern a 2015.

El volum presentat hui té 112 pàgines de contingut i analitza, per blocs, les actuacions programades: teatre, dansa, música clàssica, lírica, cançó, pop, rock, jazz… i fins i tot una òpera. La part final del llibre és un àlbum fotogràfic amb més de 50 imatges de diverses actuacions de Nits al Castell, per on han passat figures de la música i les arts escèniques com Gloria Gaynor, Luis Eduardo Aute, Antonio Canales, Michel Camilo, Yaron Traub, Estrella Morente, José Mercé, Ara Malikian, Farruquito, Rafael Álvarez el Brujo, Miguel Poveda, Maria del Mar Bonet, David de María, Kiko Veneno, Juan Perro, Pedro Iturralde, Wynton Marsalis, Pitingo, Malú, Tanxugueiras, Luz Casal, Manel Fuentes, Víctor Manuel… I com no, el cantaor xativí Pep Gimeno, Botifarra. Estan documentades en un apartat del llibre totes les actuacions: un total de 109 espectacles. Només se n’han suspés dos.

Els textos recullen, només parcialment, moltes de les cròniques a posteriori dels espectacles publicades en les edicions comarcals dels diaris Levante-EMV i Las Provincias. Les imatges provenen principalment dels arxius de Juan Antonio Ramírez (primer director) i Pro21 Cultural, que és la productora que s’encarrega del festival des de 2015 amb el seu director artístic al capdavant, Rafa Jordán, així com del fotògraf Diego Moya, que cobreix alguns espectacles de Nits al Castell des de 2003. Un dels blocs del llibre dóna veu a Ramírez i Jordán, els dos únics directors del festival en 25 anys.

Agustí Garzó (Xàtiva, 1972) és periodista. Amb més de 30 anys de trajectòria en diversos mitjans, entre ells i principalment el diari Levante-EMV (1996-2021), ha cobert presencialment totes les edicions del Festival Nits al Castell de Xàtiva: des de 1998 fins a 2023.

WhatsApp Portal de Xàtiva