L’Ajuntament de Xàtiva ha convocat un plenari extraordinari amb la voluntat de conferir solemnitat a la celebració del 40 aniversari de la constitució del primer consistori emanat de les eleccions municipals del 3 d’abril de 1979. El plenari extraordinari se celebrarà el proper dissabte 13 d’abril, a les 12 hores, en el saló d’actes de la Casa de Cultura. L’aniversari es complirà el divendres 19 d’abril, data que enguany coincideix amb la celebració de Divendres Sant. Per eixe motiu, el plenari extraordinari s’avança al dissabte 13 d’abril.
L’alcalde Roger Cerdà ha manifestat que “els ajuntaments representen el primer esglaó del sistema democràtic i són la part de l’Estat que les veïnes i veïns tenen més a mà i cap on tothom gira la mirada quan té un problema. Probablement, perquè l’Ajuntament és un element clau per a la prestació dels serveis més propers i necessaris. Fa quaranta anys que elegirem els nostres representants per governar una ciutat on estava pràcticament tot per fer i que, quatre dècades després, ha abastat unes cotes de progrés, igualtat i inclusió que mai s’havien produït en la mil·lenària història de Xàtiva”.
Des d’aquell primer ajuntament constituït el 19 d’abril de 1979 fins a l’actualitat, un total de 138 persones han format part, com a regidores i regidors, de 10 corporacions municipals, presidides per 4 alcaldes. El primer alcalde de l’actual període democràtic va ser el socialista Manuel Casesnoves, qui va ocupar el càrrec només durant la primera legislatura, de 1979 a 1983.
El va substituir Miquel Calabuig, també del PSPV-PSOE, qui va estar com a alcalde durant tres legislatures, des de 1983 fins a 1995. Amb les eleccions municipals de 1995, va canviar el color polític de l’alcaldia, que va passar a mans d’Alfonso Rus, del Partit Popular. Rus va ser alcalde durant 5 legislatures; els 20 anys que van de 1995 fins a 2015. Després d’això, el resultat de les passades eleccions municipals de maig de 2015 van tornar a dur els socialistes a l’alcaldia, de la mà de l’actual primer edil, Roger Cerdà.
No va ser fins a la segona legislatura d’aquest període (1983-1987) què les dones entraren a formar part de la Corporació Municipal. En aquest cas, foren Xelo Llopis i Patricia Chorques, ambdues amb acta de regidora del grup municipal del PSPV-PSOE.
Tornant a l’acte del proper dissabte 13 d’abril, està previst que assistisca un gran nombre d’antics regidors i regidores, així com de familiars directes que acudiran en representació dels edils que han anat passant a millor vida durant aquestes quatre dècades. El plenari extraordinari contindrà un homenatge a aquestes 138 persones que han prestat el seu servei a la ciutadania de Xàtiva des del consistori. Els regidors que assistisquen rebran una insígnia amb l’escut històric de la ciutat.
L’acte podrà seguir-se des d’unes pantalles de vídeo instal·lades al saló de columnes de la Casa de Cultura, ja que l’assistència de regidors i familiars completarà l’aforament del saló d’actes.