El plenari de demà a l’Ajuntament de Xàtiva debatrà l’aprovació de la sol·licitud d’ajudes per a finançar els treballs de reconstrucció del refectori del conjunt conventual de Sant Domènec, dins del programa de l’1’5 % cultural del Ministeri de Foment, així com la declaració de despesa plurianual. La inversió total que es contempla supera els 2’6 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament compromet una reserva pressupostària de 820.000 euros, corresponent al 31% del total, tal com marquen les bases del programa del ministeri. En el cas de que finalment el Ministeri de Foment tornara a atorgar aquesta subvenció per a la recuperació del convent gòtic de Sant Domènec, l’aportació del govern central seria d’1’8 milions d’euros, el 69% del total.
De moment, l’Ajuntament ja ha fet una reserva de crèdit de 188.000 euros, corresponent a un 7% de la inversió, el que consisteix en la seua aportació a l’anualitat de 2019. Entre els requisits per a la concessió de les ajudes de l’1’5% cultural es troba l’existència d’un compromís d’aportació de crèdit validat per un acord plenari. De resultes, les plurianualitats que se sotmetran demà a votació distribueixen la inversió en 600.058,60 € per a l’exercici 2019 i 2.017.517,27 per a 2020. Ara bé, s’espera que al voltant de la primera quinzena de desembre es faça pública la relació de subvencions concedides pel Ministeri de Foment en el marc del programa 1’5% Cultural.
De tot el conjunt monacal, fins el moment actual, s’ha recuperat l’església, dedicada a albergar actes culturals de diversa índole; la sala capitular, l’ala sud del claustre i la Casa Santandreu, l’edifici annexe al cenobi que està en obres d’adequació per a futur Museu del Corpus, gràcies a les ajudes de diferents administracions públiques. L’any 2009 es va restaurar la sala capitular, restauració promoguda per l’Ajuntament de Xàtiva, en la seua major part subvencionada amb càrrec a l’1% cultural del Ministeri de Foment. Entre els anys 2011 i 2013, es va restaurar l’ala sud del claustre, la més antiga i adossada al refectori. A l’igual que en la intervenció anterior, també va ser promoguda per l’Ajuntament de Xàtiva i en la seua major part subvencionada amb càrrec a l’1% cultural.
L’objectiu actual es la reconstrucció del refectori. Es tracta de l’edificació més antiga del conjunt construïda entre els anys 1244 i 1274. El refectori era una sala rectangular de 9,18 x 38,5 m, amb set arcs perpanys de cadirat, de contraforts exteriors. Els murs de tancament eren de tàpia amb les cantonades de carreus. Es tracta d’un projecte de gran envergadura, ja que la volumetria del refectori seria similar a la de l’església de Sant Domènec.
El convent de Sant Domènec va ser enderrocat en 1976 pels seus propietaris d’aquell moment. Del procés d’enderroc assenyalat, es va salvar íntegrament l’església, en un estat
degradat. De la sala capitular, refectori i claustre es van salvar la major part de les arrencades dels seus murs, així com la major part de les peces dels seus elements de pedra picada. La recuperació d’aquest monument ha implicat a les diverses corporacions municipals des de l’arribada de la democràcia, tot constituint un símbol de l’esforç de la ciutat per la salvaguarda del seu llegat històric i cultural.