El pròxim 19 de febrer, Xàtiva celebrarà el Dia contra la LGTBIQfòbia en l’esport amb una sèrie d’activitats organitzades per l’Ajuntament de Xàtiva en col·laboració amb la comunitat educativa i els clubs esportius de la ciutat. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és crear un entorn esportiu més inclusiu, lliure de discriminació i de qualsevol tipus de violència cap a les persones del col·lectiu LGTBIQ+.
Aquest dilluns s’ha presentat la programació en una roda de premsa en què han participat la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Amor Amorós, el regidor d’Esports, Vicent Lluch, i el vicepresident de la Coordinadora de Clubs, Enrique Mateu.
La programació del 19 de febrer començarà a les 12:00 hores al Centre Cultural de Xàtiva amb la xarrada “Rols i estereotips a l’esport”, a càrrec de Pere Molina, professor del Departament d’Educació Física i Esportiva de la Universitat de València. Aquesta conferència pretén sensibilitzar sobre els estereotips de gènere i les barreres socials que encara existeixen en el món esportiu.
A la vesprada, tindran lloc diferents partits i exhibicions mixtes amb la col·laboració de diversos clubs esportius de la ciutat:
- 17:30h – Pavelló Pilar Larriba: Partit mixt aleví de bàsquet (Club Nou Bàsquet Xàtiva) i Exhibició de Kickboxing (The Mechanic Team).
- 19:00h – Poliesportiu Les Pereres: Partit amistós mixt de futbol cadet (Ciutat de Xàtiva Futbol Base).
- 23 de febrer – Mitja Marató de Xàtiva: Els participants exhibiran una pancarta de suport a la diversitat i contra la discriminació abans de l’inici de la prova.
La primera tinenta d’alcalde, Amor Amorós, ha destacat la importància d’aquesta jornada dins de les accions municipals per eradicar la LGTBIQfòbia en l’esport:
“En gener de 2025 es va aprovar el I Pla Municipal LGTBIQ+ amb l’objectiu d’erradicar la discriminació i visibilitzar el col·lectiu. Aquesta jornada és una de les accions per conscienciar sobre la necessitat d’inclusió i respecte a les persones LGTBIQ+ en l’àmbit esportiu”.
Per la seua part, el regidor d’Esports, Vicent Lluch, ha volgut agrair la implicació dels clubs esportius de la ciutat i la Coordinadora de Clubs, destacant que “Xàtiva aposta per un esport igualitari, inclusiu i obert a totes les persones, sense prejudicis ni discriminació”.
El vicepresident de la Coordinadora de Clubs, Enrique Mateu, ha assenyalat que encara queda molta feina per fer:
“La condició LGTBIQ+ ha sigut un tema tabú en el món de l’esport. Molts esportistes no s’atreveixen a fer pública la seua orientació per por a represàlies o discriminació. És fonamental treballar perquè l’esport siga un espai segur per a totes les persones”.
El 19 de febrer se celebra el Dia contra la LGTBIQfòbia en l’Esport en commemoració de Justin Fashanu, el primer futbolista professional que va fer pública la seua homosexualitat mentre estava en actiu. La discriminació i pressió mediàtica que va patir el van portar a un tràgic final, fet que posa en evidència les dificultats que encara afronta el col·lectiu LGTBIQ+ en el món esportiu.