Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament, a càrrec del regidor de Cultura Alfred Boluda i de la tècnica en gestió cultural Mercè Llàcer, la programació de l’any Estellés a Xàtiva que comptarà amb vora una desena d’actes en aquest últim quadrimestre de l’any tot i que la programació continuarà durant el 2025.

«Fa poc més de 50 anys Estellés escrivia un poema en el qual deia que el dia quatre de setembre faré cinquanta anys…això no és res maco. Vostè encara és jove, cinquanta anys no volen dir res…. Ara 50 anys després, en el centenari del seu naixement, podem dir que Estellés encara és jove perquè la seua poesia és vigent i connecta amb les il·lusions i les esperances actuals», ha manifestat el regidor de Cultura Alfred Boluda, qui ha remarcat que «conscients de la empremta que va deixar Estellés a la nostra ciutat, ens hem coordinat amb Amics de la Costera per no coincidir en el calendari i en el tipus d’actes, i hem organitzat una programació amb la col·laboració de diferents entitats i associacions de la ciutat».

La primera de les accions tindrà lloc el proper 20 de setembre a la Casa de Cultura (18:30h), quan es presentarà l’App «Ruta literària d’Estellés a Xàtiva» a càrrec del professorat del departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València; continuant el divendres 27 a les 22 hores al parc de Sariers amb l’espectacle de música i poesia «Els versos del fill del forner» amb Elies Barberà i Pau Ortolà al piano, organitzat per l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Raval-Retorno.

Les activitats continuaran el divendres 4 d’octubre amb l’acte de lliurament dels XXXVII Premis Literaris Ciutat de Xàtiva (Sant Domènec, 20h), al qual seguirà l’espectacle de dansa «Rosa de paper» a càrrec de la companyia Marroch. El dijous 24 d’octubre es commemorarà el dia Internacional de les Biblioteques amb el recital poètic «Estellés en veu nua» a càrrec de Vicent Camps (Biblioteca Municipal, 19:30h), i els actes del mes d’octubre clouran el dissabte 26 amb una nit de poesia i música al casal de la falla Sant Feliu (19:30h) i el diumenge 27 amb el teatre per a públic jove i adult «Arbres de pols», de Pau Alabajos, i on es comptarà amb la col·laboració de la cantant La Maria (Gran Teatre, 19h).

Per a novembre està prevista la conferència «Poètica del desig en l’obra de Vicent Andrés Estellés, comparativa amb Ausiàs March» a càrrec de Jordi Oviedo Seguer (21 de novembre a les 19:30h a la Casa de Cultura); i també l’espectacle de teatre per a públic jove i adult «Coral romput» amb Marina Alegre (dia 29 de novembre a les 20:30h al Gran Teatre). Per últim, el dia 19 de desembre, a la Casa de Cultura, està prevista altra conferència, aquesta vegada titulada «Estellés i la geografia dels versos», i impartida per Irene Mira Navarro.

«La programació, àmplia i molt participada, pretén traslladar i donar a conèixer la figura del poeta en totes les seues vessants artístiques, no quedant-nos tan sols en la literatura», ha explicat la tècnica en gestió cultural Mercè Llàcer, qui ha destacat que «Xàtiva forma part del programa “Estellés als pobles” des del seu inici, amb el qual hem creat sinergies i hem treballat en xarxa per realitzar el nostre particular homenatge».

Cal recordar que l’Ajuntament de Xàtiva va aprovar en acord plenari del 29 de febrer commemorar aquest any 2024 com a any Estellés, i des d’aleshores ha organitzat diferents actes per apropar la seua obra a la ciutadania, especialment al jovent. Els instituts de Secundària ja han treballant amb el seu alumnat al voltant d’Estellés, i la Música Nova també ha organitzat actes a la Biblioteca amb Estellés com a protagonista. També l’acte de la Crema de Xàtiva el passat mes de juny o el concert del 15 d’agost a la plaça de la Seu emmarcat en el Festival de la Cançó van tindre lloc al voltant del poeta valencià.

La programació continuarà en 2025, quan està prevista la presentació del llibre de Pau Alabajos «Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble», així com també la realització d’un mural commemoratiu a càrrec d’artistes locals i la presentació del documental «Seràs per sempre Xàtiva», el rodatge del qual està a punt de començar.

El cartell

El cartell anunciador de la commemoració del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés a Xàtiva ha estat obra del xativí Alfredo J. Pardo Martí, qui ha emprat la tècnica del collage per fusionar elements significatius de la seua vida i obra, especialment de la seua connexió amb Xàtiva.

Al centre destaca una imatge d’un Vicent Andrés Estellés adolescent, flanquejada per altres moments clau com ara la seua lectura de poemes dedicats a la ciutat i la seua presència davant l’escultura en homenatge als Maulets. El disseny també incorpora símbols poètics com ara un ocell amb la bandera (picant l’ullet al seu poema «M’aclame a tu»), la seua signatura i un fragment manuscrit del poeta, conferint un toc més personal. Els colors blanc i negre donen solemnitat, mentre que el roig aporta força i passió, creant un equilibri visual que reflecteix la profunditat i el significat de l’obra d’Estellés.

Cal apuntar que aquest cartell formarà part del llegat de Vicent Andrés Estellés que es dipositarà en l’Institut Cervantes de Madrid, on hui està previst un acte d’homenatge en el qual s’obrirà la caixa de les lletres per fer lloc al poeta de Burjassot amb alguns dels seus documents, materials físics i arxius digitals. Serà el sisè valencià en formar part d’aquesta «caixa del temps», després de Max Aub, Luis García Berlanga, Joan Fuster, Francisco Brines i l’editor Manuel Borrás.

«Aquesta ciutat ha tingut una gran rellevància en la vida del poeta, com ha reconegut la pròpia família, i estar presents en eixa càpsula del temps amb aquest cartell-homenatge és una gran notícia», han expressat les fonts municipals.

WhatsApp Portal de Xàtiva