Xàtiva commemora el Dia dels Museus amb un seguit d’actes en espais museístics i patrimonials

1027

El proper dijous 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus. Amb la finalitat de commemorar aquesta significativa efemèride, la Regidoria de Cultura ha organitzat un programa d’actes que ha fet públic el regidor de l’àrea, Jordi Estellés. Exposicions, concerts, visites guiades i activitats per a públic infantil completen l’agenda que arranca demà divendres, continuarà durant el cap de setmana i finalitzarà el dijous 18. La novetat és que, coincidint amb aquesta programació especial d’actes, s’estrenarà un aula didàctica al Museu de l’Almodí. És la primera vegada que els museus de Xàtiva compten amb aquesta instal·lació adaptada com a espai avançat de noves tecnologies i dirigida als estudiants.

El regidor Estellés ha dit que “una ciutat com Xàtiva, autèntic referent cultural en el País Valencià, ha de commemorar el Dia dels Museus de manera especial. Per això hem preparat tot un seguit d’actes que comencen abans de l’arribada de l’efemèride. A més, continuem amb la nostra política d’acostar la Cultura a la ciutadania, en especial a la gent més jove. Eixe és el motiu pel qual la major part d’activitats que programem són d’entrada lliure i gratuïta. I també, com no, volem que el públic més jove se senta atret pel món de la Cultura. Amb aquesta finalitat, equipem els museus públics amb la instal·lació d’una nova aula didàctica, dotada amb audiovisuals i noves tecnologies”.

El tret d’eixida tindrà lloc el divendres 12 de maig, a les 20 h, al Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança, on s’inaugurarà l’exposició «El retrat pintat. Imatge i pintura ceràmica”. Aquesta exposició compta amb peces de la la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, situada al municipi de Vilanova i la Geltrú. Aquest museu és un dels equipaments culturals pioners i més antics de Catalunya, ja que fou el primer edifici públic del país destinat a complir les funcions de biblioteca i museu. A més a més, l’exposició recull obres del Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Sumptuàries González Martí, amb diverses col·leccions de peces ceràmiques provinents de València, altres regions espanyoles, Europa i Xina.

Diumenge 14, a les 12 h, a l’antic Hospital, tindrà lloc un concert de piano que clourà el II Cicle de Concerts Amadeus. Es tracta d’una interessant activitat cultural que uneix música, divulgació històrica, patrimoni arquitectònic i literatura, en un espai singular com el d’aquest edifici renaixentista. L’entrada a aquest espectacle és lliure i gratuïta.

Dijous 18, Dia Internacional dels Museus, tant a la Casa de l’Ensenyança com al Museu de l’Almodí, hi haurà jornada de portes obertes on s’organitzaran visites guiades de caràcter gratuït. A més, al patí de l’Almudí, tindran lloc tallers d’arts plàstiques per a xiquetes i xiquets.

Inauguració de l’exposició “El retrat pintat. Imatge i pintura ceràmica”
Des del 12 de maig, el museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança a Xàtiva albergarà l’exposició “El retrat pintat. Imatge i pintura ceràmica”. L’exposició adquireix, a més, un doble i extraordinari sentit. En primer lloc perquè la nostra ciutat té una considerable riquesa ceràmica patrimonial, que hem de conservar i recuperar, a més de ser la pàtria de Marcos Antonio Disdier, el gran fabricant de taulells del segle XVIII valencià, al mateix temps que la seu d’aquesta mostra dota les peces d’un adequat marc per al seu gaudi.

Aquesta presentació pretén recuperar una de les etapes més brillants de la feina ceràmica i que en l’actualitat es troba injustament oblidada. Una mirada a les peces que s’exposen des d’un punt de vista ampli i no exhaustiu, recuperarà la memòria de ceramistes, pintors, retratats, retratistes i tot un món, tota una societat, que potser buscava únicament aconseguir que la seua imatge no fos oblidada.

La ceràmica és un material adaptable a gairebé tots els usos i circumstàncies. Al llarg de la seua història podem veure’l convertit en una senzilla cassola per cuinar i, fins i tot, formant part de l’escut tèrmic del transbordador espacial. Una de les aplicacions més interessants i oblidades ha estat el retrat sobre suport ceràmic.

Especialment va ser un gènere molt cultivat a la fi del segle XIX i principi del segle XX, per artistes valencians com Francisco Dasí, Muñoz Dueñas, Hidalgo Barea, Teófilo García de la Rosa, Antonio Bergón, Arturo Almar, etc. Les obres tenien el doble objectiu de dotar d’eternitat al fotografiat mitjançant un original suport, a més de superar els problemes que la mateixa tècnica ceràmica exigia. Quan la fotografia es va imposar decididament, aquest tipus d’obres es van oblidar, encara que arriben a conviure en un curt espai de temps. En l’actualitat, podem analitzar l’alt grau de perfecció a què van arribar els ceramistes utilitzant tant la porcellana, com la pisa o l’argila vermella com a suport. No hi va haver límit en l’estudi de possibilitats pictòriques i escultòriques per reflectir la imatge dels personatges de moda del moment.

En l’exposició destaquen principalment els dos retrats del matrimoni Balaguer, Manuela Carbonell i Víctor Balaguer que van ser pintats pel valencià Francisco Dasí en 1881. A més, en companyia de les obres ceràmiques i com a complement es mostra una important documentació epistolar relacionada amb aquestes peces, la qual cosa enriqueix el coneixement del funcionament de les fàbriques valencianes del segle XIX.

La resta de les peces que formen part de l’exposició, ofereixen diferents perspectives del treball ceràmic des de la miniatura i els taulells, fins a la pisa popular valenciana, prestades per diverses institucions i col·leccions privades. La majoria són coetànies, pel que podem apreciar en el mateix segment temporal el treball ceràmic dels diferents pintors i procedències. Les peces mostren el mateix tema del retrat des d’altres perspectives.

WhatsApp Portal de Xàtiva