Xàtiva ha celebrat aquest dijous 30 de novembre el Dia Internacional de les Ciutats Educadores, amb una sèrie d’activitats a espais culturals de la ciutat organitzades des dels departaments d’Educació i Cultura que han culminat amb la lectura del manifest i amb un espectacle junt al Gran Teatre de Xàtiva. El lema d’aquest any és «La cultura, font de creació i aprenentatge a la Ciutat Educadora».
La capital de la Costera forma part des de 2018 de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, la qual aglutina a milers de municipis i ciutats d’arreu de tot el món que treballen per a projectes educatius de ciutat. La intenció d’aquest any és fomentar l’accés a la cultura, assegurant la igualtat d’oportunitats en el seu gaudi, reconeixent les diferents cultures i manifestacions culturals presents al territori i propiciant una educació artística de qualitat que permeta el desenvolupament personal i col·lectiu. Per a aquest fi s’han mobilitzat tots els agents culturals de la ciutat en una celebració dinàmica i participativa per promoure el diàleg i donar a conèixer les oportunitats artístiques del municipi.
L’activitat que s’ha proposat als centres educatius i al públic en general ha estat un recorregut entre les 10 i les 12 hores pels principals espais culturals de la ciutat. Així a la Casa de Cultura s’ha pogut veure el gravat guanyador de la XVII Biennal Internacional de Gravat Josep de Ribera (obra de la polonesa Ana Trojanowska), mentre que a la Biblioteca Municipal s’han pogut conèixer els serveis que s’ofereixen i les seccions de llibres. A l’Arxiu Municipal s’han mostrat documents històrics de gran rellevància com ara el Aureum Opus de Xàtiva (llibre de Privilegis de Xàtiva i el Regne de València que recull els privilegis atorgats al Regne de València des de 1238 fins 1329) i el Facsímil del mapa de l’efímera província de Xàtiva elaborat durant el trienni liberal. A més a més al museu de Belles Arts s’ha pogut conèixer una escultura de bronze de Francisco Bolinches, al museu de l’Almodí s’ha visualitzat una inscripció romana trobada a les excavacions de la Costa del Castell i al claustre del Conservatori s’ha escoltat música en directe i s’ha explicat la història de l’edifici i els estudis que es poden realitzar. Per últim, al Gran Teatre s’ha apropat als menuts i visitants al món de les arts escèniques amb un circ.
A més a més, a les 12h, davant del Gran Teatre de Xàtiva, ha tingut lloc la lectura del manifest d’aquesta jornada amb fi de festa a càrrec de la cercavila Disparatario Circ, un circ amb una dona, domadors, trapezistes, malabaristes, pitonisses i un cèrcol gegant que gira i gira; acompanyats per la música del grup Gatzara.
«Sabem que la cultura és un llegat viu i amb evolució constant que fomenta el sentiment de pertinença, i per a nosaltres l’accés i la participació activa a la vida cultural són essencials per al procés d’aprenentatge de qualsevol persona», ha explicat la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Educació Amor Amorós, qui ha destacat «l’alegria de veure els carrers plens de xiquets i xiquetes que s’han acostat a través de personatges de circ als nostres espais culturals per conèixer un poc més d’aquests espais, posant en valor el nostre treball diari en favor d’una educació més inclusiva».