Xàtiva celebra aquest pròxim dissabte el tradicional homenatge als maulets per la seua heroica defensa de la ciutat l’any 1707 durant la Guerra de Successió, davant l’avanç de les tropes borbòniques tot just després de la Batalla d’Almansa que va tindre lloc el 25 d’abril d’aquell mateix any i que va suposar un punt d’inflexió en la definició de la guerra. El càstig als xativins per aquesta defensa va ser la crema de la ciutat i la substitució del seu nom per qui seria el futur monarca, Felip V.
L‘acte institucional està previst a les 12.30 h a la plaça de Sant Francesc on intervindran l’alcalde de la ciutat, Roger Cerdà; i Natxo Escandell, doctor i professor d’Història, especialitzat en l’evolució del valencianisme polític, qui serà l’encarregat de llegir el manifest. També participaran a la jornada el Grup de Danses Socarrel, la Muixeranga de Xàtiva i la Colla de dolçainers i tabaleters «La Socarrà». A més a més, també es realitzarà un recital de poemes a càrrec del Teatre de la Lluna, així com la tradicional ofrena d’una corona de llorer que es dipositarà als peus de la pedra erigida en monument als maulets.
Prèviament, a les 11.30 h hi haurà una dansà que eixirà des de la Casa de Cultura en direcció a la Plaça de Sant Francesc i recorrerà el Carrer Montcada.
«Fem un homenatge als maulets perquè després de la batalla d’Almansa es van aplegar fins a Xàtiva per defendre la ciutat i el país fins a les seues últimes conseqüències. Però no volem que siga només un homenatge enyoradís o nostàlgic sinó que volem que l’exemple de resistència i de lluita dels maulets d’aquella època ens servisca d’exemple ara davant l’atac a la nostra llengua i cultura», ha expressat Alfred Boluda, regidor de Memòria Democràtica de Xàtiva.