Hui s’ha presentat oficialment Firall, I Fira de l’All Tendre de Xàtiva
Aquest matí ha tingut lloc a la Glorieta de José Espejo la roda de premsa de presentació de Firall, I Fira de l’All Tendre de Xàtiva. A l’acte han assistit l’alcalde Roger Cerdà, el primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Miquel Lorente i el president de la recent creada associació de productors d’alls tendres de Xàtiva, Vicente Perucho.
Cerdà ha agraït l’esforç dels productors i l’empenta de la regidoria per posar en marxa aquesta iniciativa. L’alcalde ha manifestat que el govern municipal “es caracteritza per donar suport als productors de Xàtiva que treballen amb constància per millorar el seu producte”. Per a l’alcalde, Firall uneix tradició i modernitat amb la finalitat d’impulsar l’economia local. Cerdà ha aprofitat per convidar a veïns i forasters per tal que Firall “siga una gran festa de la comarca”.
Per la seua part, Miquel Lorente ha destacat que aquesta iniciativa va en la línia de reconvertir el sector primari local cap als paràmetres d’una economia productiva basada en els principis de proximitat, valor afegit i identitat. En aquest sentit, Lorente ha avançat que l’Ajuntament treballa per aconseguir un Indicador Geogràfic Protegit (IGP) per a l’all tendre de Xàtiva, com a pas previ a la consecució de la denominació d’origen.
Segons explicava el tinent d’alcalde, el primer pas per obtenir la certificació IGP era que els productors estigueren associats, fet que ja s’ha aconseguit. Ara, cal avançar en la implantació i reconeixement social del producte, un dels motius pel qual es convoca Firall. De fet, el president de l’associació de productors d’all tendre de Xàtiva, Vicente Perucho ha abundat en la mateixa línia. Per a Perucho, “el primer pas era crear una associació, però l’objectiu és arribar a obtenir una denominació d’origen”. Tant Perucho com Lorente han fet una crida per a que altres productors del terme s’integren en aquesta nova associació.
Una altra de les intencions desvetllades per Lorente és que Firall acabe consolidant-se com una cita anual en el calendari. La fira abasta molt més que el producte agrícola de Xàtiva per excel·lència: hi haurà artesania, gastronomia, música, turisme, cultura i la complicitat d’altres productes de la terra que es produeixen a les nostres comarques, com ara cerveses artesanals o vins dels Alforins. Les associacions d’empresaris de la ciutat, Adexa i Xacex, s’han implicat en l’esdeveniment, organitzant menús temàtics amb l’all tendre com a ingredient estrela. Al remat, es tracta de convertir al rei de l’horta socarrada en un motor econòmic per a la ciutat.