Xàtiva acull unes jornades sobre el Cisma d’Occident i el pontificat de Benet XIII, el «Papa Luna

80

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

L’Associació Amics de la Costera-Institut d’Estudis Comarcals ha organitzat unes jornades històriques que posen el focus en el Cisma d’Occident i en la figura de Benet XIII, conegut com el «Papa Luna». Aquest esdeveniment cultural i acadèmic tindrà lloc els dies 13 i 14 de desembre al saló d’actes de la Mancomunitat de Municipis de la Costera-Canal, a l’Antic Hospital de Xàtiva.

El Cisma d’Occident, una de les etapes més convulses de la cristiandat, va dividir l’Església catòlica entre diversos papats rivals. Durant aquest període, Xàtiva va adquirir un paper rellevant, ja que la seua Seu va ser elevada a la categoria de col·legiata per Benet XIII, protagonista clau del conflicte. Les jornades estan concebudes com un espai per debatre i aprofundir en aquest període històric i en els seus vincles amb figures com el Comte d’Urgell o l’Orde de Montesa.

Un programa acadèmic i cultural

Les activitats començaran el divendres 13 de desembre, a les 16.00 hores, amb la inauguració oficial. Al llarg de la vesprada, es desenvoluparan tres conferències:

  • Rafael Narbona Vizcaíno, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València, obrirà el programa amb una ponència sobre el paper del Compromís de Casp i la fi del cisma.
  • Xavier Serra Estellés, responsable del Servei Diocesà d’Arxius Parroquials, presentarà la seua obra Libri de Schismate en el Armadio LIV del Archivo Apostólico Vaticano.
  • Miquel Navarro, professor de la Universitat Catòlica de València, se centrarà en Alfons de Borja i el Cisma d’Occident.

La jornada clourà amb un concert titulat Viatge sonor pel Renaixement musical, interpretat per l’Ensemble “Sons de Dones”.

Dissabte 14 de desembre, el programa s’intensificarà amb cinc intervencions destacades:

  • Francisco Gimeno Blay, catedràtic de Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la UV, parlarà de la relació entre Vicent Ferrer i Benet XIII.
  • Pepa Balaguer, professora de la Universitat Politècnica de València, abordarà el tema del Castell de Peníscola i l’Orde de Montesa.
  • Josep Cerdà, membre de la Institució Alfons el Magnànim, oferirà una ponència sobre la presència de l’Orde de Montesa a Xàtiva i comarca.
  • Agustí Ventura, cronista oficial de Xàtiva, tancarà amb una conferència sobre la presó i mort del Comte d’Urgell a la ciutat.

Activitats complementàries

A més de les ponències i el concert, les jornades inclouen activitats paral·leles que enriqueixen l’experiència cultural:

  • Exposició fotogràfica i documental: del 11 al 19 de desembre, la Casa de Cultura de Xàtiva acollirà una mostra fotogràfica de Rafael Benavent, membre de l’AFSA, així com una selecció de facsímils procedents de l’Arxiu del Regne de València i l’Arxiu Històric de la Col·legiata de Xàtiva.
  • Viatge cultural a Peníscola, lloc estretament lligat a Benet XIII i al final del Cisma d’Occident.

WhatsApp Portal de Xàtiva