Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament de Xàtiva la II Jornada Internacional d’Epidemiologia i Salut Pública «Ciutat de Xàtiva» que tindrà lloc aquest divendres 7 de juny a la Casa de Cultura. En la presentació han estat presents l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el degà de la Facultat de Ciències de la Salut de la VIU Dr. Vicente Gea, la responsable de comunicació d’Ascires Laura Domingo i l’organitzador d’aquestes jornades Dr. José Vicente Benavent, a més de comptar també amb la regidora de Sanitat Xelo Angulo.
La cita, organitzada per part de la Universitat Internacional de València (VIU), conjuntament amb Global Omnium, Ascires i Satse Valencia, tractarà temes com ara el consum de drogues, la salut mental i els plans de prevenció mitjançant un projecte d’anàlisi d’aigües residuals. L’objectiu, per una banda, és l’epidemiologia del consum de drogues i fàrmacs en la població, i d’altra banda, l’avaluació de l’impacte que els plans de prevenció tenen en el consum d’aquestes substàncies.
«Quan va aplegar el Covid hi havia un sistema molt embrionari per detectar malaltia a través de les aigües residuals, i ací a Xàtiva vam ser pioners en aquesta matèria per preveure en una antelació de 10 o 15 la situació epidemiològica a través de l’anàlisi. La implantació d’aquesta metodologia ha sigut una de les lliçons positives de la pandèmia», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «detectar el consum de drogues a través de l’analítica d’aigües residuals és important per tal de poder aplicar les polítiques que hagem de dur a terme per part de les entitats públiques».
Per la seua part, el Doctor José Vicente Benavent, regidor de Sanitat de l’Ajuntament en la passada legislatura i organitzador d’aquestes jornades, ha expressat que «les aigües residuals en han permès dur a terme aquesta sistemàtica tan avançada. Aquesta jornada té la idea d’emprar una eina per avaluar i analitzar adequadament la quantitat de drogues del municipi, apropant-la a la ciutadania per veure la realitat que tenim a la nostra societat».
La jornada
A les 9:30 hores tindrà lloc la inauguració amb la presència de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la rectora de la VIU Eva María Giner Larza, el CEO de Global Omnium Dionisio García, la CEO d’Ascires Lorena Saus, el gerent del departament de salut Xàtiva-Ontinyent Juan Manuel Campos i el secretari provincial de SATSE Valencia Arturo Morell.
La ponència inaugural (10h) estarà impartida pel professor de Dret de la UNED Marco Teijón i parlarà de la responsabilitat penal i administrativa per la tinença i consum de drogues, per continuar amb una taula redona sobre addiccions i salut mental i el seu impacte en els plans de prevenció de consum de drogues, en la qual participaran Victor Villanueva Blasco (director del Màster de Prevenció de Drogodependències i Conductes Addictives de la VIU), José Antonio López Cocera (infermer especialista en Salut Mental i membre de la SATSE), i Beatriz Atienza (doctora en Medicina en la investigació de Psiquiatria i metgessa documentalista a l’Hospital General); i amb la moderació de la coordinadora del màster universitari en Epidemiologia i Salut Pública de la VIU Elisabet Navarro.
El matí es reprendrà, després d’una pausa, a les 11:45h amb la presentació dels resultats del projecte d’investigació sobre la utilització de les aigües residuals com a ferramenta de monitorització de consum d’estupefaents i fàrmacs antidepressius o estimulants en la ciutat de Xàtiva, a càrrec del director de l’Institut d’Investigació i Transferència de la VIU Doctor Vicente Andreu i del degà de la Facultat de Ciències de la Salut de la VIU Doctor Vicente Gea.
«Aquesta formació de professionals i investigació no té sentit si no aplega a la població. Especialment la investigació sanitària sobre població vulnerable o exposada a riscos, per poder programar actuacions per a la seua millora. Fa uns 3 anys iniciàrem aquest projecte, que ha rebut finançament extern i intern, i això ens permet seguir endavant», ha indicat el Doctor Vicente Gea, qui ha remarcat que «el següent projecte serà importantíssim perquè poder adaptar plans de prevenció per a col·lectius en dates prèvies ens permetrà mesurar els resultats una vegada s’apliquen eixes intervencions comunitàries».
La jornada conclourà a les 12:15h amb una conferència sobre els efectes cardiovasculars de les drogues recreatives i la seua visió a través de la cardio-resonància (impartida per la Doctora Alicia Maceira González, especialista en Cardiologia i directora mèdica d’Ascires); i amb una ponència de clausura a continuació sobre l’anàlisi de contaminants emergents per a la vigilància de la salut Pública a càrrec del CEO de Global Omnium Dionisio García Comín.
«És un honor col·laborar en aquestes jornades en les quals es posarà damunt la taula informació reveladora sobre el consum de drogues a través de les aigües residuals, amb nous camins i eines per conèixer la realitat que ens envolta. Des del primer moment vam veure molt clara nostra participació, i per això oferirem una ponència sobre una investigació pionera per analitzar els efectes cardiovasculars de les drogues recreatives en les persones usuàries, principalment en els efectes que té al cor el consum de cocaïna», ha explicat la responsable de comunicació d’Ascires Laura Domingo.