Una exposició d’Amics de la Costera apropa la figura d’Estellés a Xàtiva

165

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

  • L’exposició s’inaugura hui dissabte a les 19.30 hores en la Casa de la Cultura
  • Setze artistes han creat obra nova i s’han afegit peces de cinc més procedents de la mostra sobre la crema de Xàtiva de 2007

L’Associació d’Amics de la Costera té previst inaugurar hui dissabte (Casa de la Cultura, 19.30 hores) l’exposició A mi acorda un dictat (conegut vers d’Ausiàs March fet servir per Vicent Andrés Estellés). La mostra ofereix a l’espectador una visió panoràmica de la figura d’Estellés i la seua intensa relació amb la ciutat amb un extens apartat de caràcter didàctic amb panells on s’explica el vessant periodístic de l’autor, la seua obra en narrativa, les visites a la ciutat o la producció poètica en la qual Xàtiva va quedar reflectida. De les seues freqüents visites són inequívoc testimoni les fotografies d’actes públics i no tan públics, entre ells visites al Castell, les participacions —entre d’altres— en l’Aplec del 79 o les representacions teatrals i lectures poètiques de l’institut Josep de Ribera… I com no: la icònica imatge d’Estellés davant del micròfon amb el llibre Xàtiva a la mà. Però, fonamentalment, l’exposició té una part dedicada a la pintura amb una mostra col·lectiva d’obra recent (I evocaràs —t’ho jure— l’Estellés, porta per títol) que reuneix peces de setze creadors.

Integren aquesta mostra 32 peces (dos per autor, convocats per a les Passejades per Xàtiva) de Carme Caldes, Fina Caldes, Rebeca Colomer, Rubén Colomer, Ernest García Lledó, Verónica Gasó, Maria Gosalbes, Antoni Grau, Ricard Juan, Cheles Martínez, Miquel Mollà, Julia Obré, Rafaela Prats, Miguel Soro i Ricard Vila. A tots ells s’afig obra de Rafael Armengol, Artur Heras, Sara Vilar, Gómez Aranda i Ricard Huerta, i també, de Ramos, Ricard Juan, Gª Lledó i Mollà, procedent de la mostra de 2007 La crema de Xàtiva.

Vicent Torregrosa ha afirmat sobre l’exposició que «pretén documentar la connexió de la vida i obra de l’escriptor amb la ciutat de Xàtiva. Però també —afig— es vol fer una aportació al reconeixement social del compromís del poeta i a la seua importància en la literatura i la cultura valenciana», conclou el president d’Amics.

L’exposició romandrà oberta al públic fins al pròxim 5 d’octubre i forma part dels actes del centenari del naixement del poeta (1924-1993) promoguts des d’Amics de la Costera, un seguit de convocatòries com aquesta mostra, les rutes literàries per Xàtiva, els recitals poètics o la reedició de bibliòfil de Xàtiva, publicació emblemàtica que Amics de la Costera va editar el 1980, entre d’altres. Són els comissaris de la mostra Toni Martínez Revert i Paco Enguix. S’ha editat un complet catàleg amb el contingut de l’exposició que conté també textos del president d’Amics; de Toni Cucarella, Purificació Mascarell i Toni Martínez, així com abundant material gràfic (fotos, cartells del Dia del Cant de Vicent, fullets, retalls de periòdic…). El disseny i la maquetació són de Miquel Mollà.

WhatsApp Portal de Xàtiva