Un grup investigador de l’institut tecnològic AINIA de València ha iniciat un projecte innovador al Departament Xàtiva-Ontinyent amb l’objectiu de reduir la contaminació de les aigües residuals dels hospitals. Aquesta iniciativa és la primera vegada que es duu a terme en hospitals, ja que fins ara AINIA havia centrat els seus estudis en aigües residuals de la indústria.
El projecte es duu a terme gràcies a una col·laboració entre AINIA i la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE SALUT-CV) de Fisabio, amb el suport de IVACE+i de la Generalitat Valenciana. Recentment, el grup d’investigadors va visitar els hospitals de Xàtiva i Ontinyent, acompanyats pels responsables d’enginyeria tècnica del Departament, per conèixer el sistema de gestió de les aigües residuals i explorar eines innovadores per reduir la contaminació química de les aigües.
El projecte té com a objectiu principal millorar el tractament de les aigües residuals dels hospitals, que poden contenir elements contaminants difícils d’eliminar, com ara compostos orgànics i inorgànics. Aquesta primera visita permetrà dissenyar solucions per reduir aquests contaminants abans que siguin abocats al sistema de clavegueram i a la xarxa de tractament d’aigües urbanes.
Els hospitals com el de Xàtiva generen diàriament més de 200.000 litres d’aigües residuals, que són tractades per l’estació depuradora local. Amb aquest projecte, es vol millorar la qualitat del tractament i minimitzar l’impacte ambiental de les aigües residuales hospitalàries.