Un de cada tres xiquets i xiquetes d’entre 12 i 14 anys presenta excés de pes

88

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

  • La prevalença d’obesitat en els xiquets és major que en les xiquetes, especialment als sis i dotze anys
  • El monitoratge de l’obesitat infantil, l’avaluació de la qualitat dels menús escolars i la regulació de màquines expenedores, entre les mesures i accions del Pla de Salut CV per a previndre l’obesitat
  • Un total de 249 municipis promouen l’exercici físic i l’alimentació saludable a través de Xarxasalut: 54 de Castelló, 75 d’Alacant i 120 de València

Un de cada tres xiquets i xiquetes d’entre 12 i 14 anys de la Comunitat Valenciana presenta excés de pes (sobrepés i obesitat), mentre que als 6 anys s’observa en un de cada quatre xiquets i xiquetes, segons dades del Full de seguiment Infantil, que permet conéixer l’estat de salut dels xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana atesos en el sistema sanitari públic.

En concret, el 23,2% presenta excés de pes (sobrepés i obesitat) als tres anys, xifra que augmenta als 6 anys (25%), i continua incrementant-se fins als 12 anys d’edat, on s’aconsegueix la màxima prevalença (33,9%), per a descendir als 14 anys (28,7%).

La prevalença del sobrepés és major en les xiquetes que en els xiquets als 3 anys d’edat (25%) i als 6 anys (15,6% enfront de 13,2%), mentre que als 12 anys ja és menor en xiquetes (18,5%) que en xiquets (20,2%).

Respecte a la prevalença de l’obesitat, per a totes les edats és inferior en les xiquetes que en els xiquets, especialment als 6 (8,8% enfront de 12,3%) i 12 anys (12,3% enfront de 16,7%).

Aquestes dades recollides en el full de seguiment, provenen dels exàmens de salut escolar realitzats en edats clau (3, 6, 12 i 14 anys) per l’equip pediàtric que atén el xiquet o xiqueta habitualment en el seu centre de salut.

Aquestes xifres de la Comunitat Valenciana són inferiors a les obtingudes per a Espanya en l’informe Aladino (Alimentació, Activitat física, Desenvolupament infantil i Obesitat) de l’Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició. Segons dades d’aquest informe, la prevalença de l’excés de pes (sobrepés o obesitat) entre escolars de tots dos sexes entre 6 i 9 anys a Espanya és de 40,6%. En concret, el sobrepés observat és del 23,3% i l’obesitat se situa en el 17,3%.

L’excés de pes en la infància és un predictor de mala salut en l’edat adulta, augmentant el risc de patir, entre altres, diabetis de tipus 2, hipertensió, alteracions musculoesquelètiques o psicosocials, a més d’afavorir l’obesitat i patologies relacionades en l’edat adulta.

Respecte a l’obesitat infantil, el Pla de Salut de la Comunitat Valenciana és l’instrument estratègic de planificació i programació de les polítiques de salut. Aquest instrument compta amb diferents línies de treball referides a la seua prevenció, amb actuacions concretes dutes a terme des de l’administració, comptant amb la participació de la ciutadania.

Entre aquestes mesures, està el monitoratge de l’obesitat infantil, a través del registre en la història de salut (Full de seguiment Infantil) de l’índex de massa corporal i en el seu cas el diagnòstic corresponent per a sobrepés o obesitat.

Menús escolars

Altres actuacions són els programes dirigits al foment de l’alimentació mediterrània i de proximitat. Un d’aquests programes és el d’avaluació i foment de la qualitat nutricional de l’oferta alimentària en centres escolars.

Els últims resultats disponibles de l’avaluació dels menús servits en 377 centres escolars de la Comunitat Valenciana mostren que el compliment d’aquests menús per a l’oferta de peix, llegums i plats precuinats és elevat, encara que queda marge de millora per a la fruita fresca i per a verdures.

249 municipis promouen la salut a través de Xarxasalut

Posada en marxa en 2018, Xarxasalut és una xarxa de municipis compromesos amb la salut en la Comunitat Valenciana, que permet treballar de manera conjunta des de l’administració autonòmica i local. Un dels objectius és subvencionar projectes relacionats amb bones pràctiques i cura de la salut, entre ells el foment d’una alimentació saludable i l’exercici físic.

Actualment, un total de 249 municipis de la Comunitat Valenciana formen part d’aquesta xarxa. Per províncies, 54 municipis de Castelló, 75 d’Alacant i 120 de València.

WhatsApp Portal de Xàtiva