Les activitats de FirAll van començar ahir dilluns 14 de febrer amb visites guiades a càrrec de Pep Gimeno Botifarra adreçades als col·legis de Xàtiva, i que tindran lloc al llarg de tota la setmana. En aquestes participaran els centres Gozalbes Vera, Jacinto Castañeda, Taquígraf Martí, Attilio Bruschetti, la Immaculada i Pla de la Mesquita; i l’activitat consistirà en la visita a un bancal d’alls tendres propietat de Ajos Pardo i a la Casa Juesa.
El gruix de les activitats es concentrarà durant el cap de setmana. El dissabte 19 de febrer, a l’Albereda Jaume I, es realitzarà una Fira de comerç i artesania (de 10 a 20 hores), que es combinarà amb altres activitats. A les 10 del matí es podrà realitzar una visita guiada a un camp d’alls tendres amb Pep Gimeno Botifarra (cal inscriure’s a través del correu promocioeconomica@ayto-xativa.es) i a les 12 es realitzarà un concert infantil amb la Orquestra Salmagundi. A les 13 hores tindrà lloc el reconeixement als allers, que aquest any recau en José Barberà Pastor «Reiet», Enrique Boscà Pelegero «Rantella» i en José Mateu Català Moreno; i posteriorment (13:15h) es es realitzarà el IV concurs de lligar alls tendres Family Cash. Les activitats finalitzaran amb un concert infantil junt amb l’Orquestra Salmagundi a les 13:35h.
El diumenge la cita es trasllada a la plaça del Mercat, on a partir de les 11h tindrà lloc una actuació musical a càrrec del grup «Cara B» i la degustació de tapes d’alls tendres als restaurants de la plaça del Mercat. També hi haurà una calçotada organitzada per l’Associació Gent del Mercat.
A més a més, entre els dies 17 i 20 de febrer se celebrarà la setmana gastronòmica de l’all tendre, organitzada amb la col·laboració d’Ahoxa, Adexa i Gent del Mercat. En ella participaran 9 establiments de la ciutat (Moncho, els Porxes, Casa Javi, la Talaia del Castell, la Borda de Lola, Mesón Origen, Ca Conxa, el Cullerot i el Carmen) i els menús es poden consultar a la pàgina web www.firall.es.
El secretari de l’Associació de l’All Tendre de Xàtiva Rafael Antón ha manifestat que «aquest any la producció està sent prou dolenta degut a circumstàncies climàtiques, i amb aquesta Fira esperem tornar a il·lusionar-nos. L’Ajuntament ens està ajudant amb el tema de la Denominació d’Origen de l’All Tendre i esperem tornar a donar-li una empenta per a tractar de desbloquejar la situació perquè els alls tendres de Xàtiva són reconeguts a tota Espanya». Antón ha afegit que «el FirAll ens ajuda a donar a conèixer el nostre producte i fer que la gent conega que Xàtiva és un dels principals productors d’alls tendres del país».