La casa Artigues torna a albergar serveis municipals al nucli antic després de romandre més de deu anys tancada
Aquest matí, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i diversos membres de l’equip de govern han conegut el resultat de les obres de condicionament de l’antiga Botica Central com a nova seu de la regidoria de Centre Històric. Les noves dependències municipals obriran al públic el proper dilluns. A la visita institucional, a més del primer edil, han assistit Cristina Suñer, regidora d’Urbanisme; Jordi Estellés, regidor de Cultura i Patrimoni Històric Artístic; Xelo Angulo, regidora de Benestar Social i Mariola Sanchis, regidora de Turisme. Els edils han conegut les actuacions dutes a terme a l’edifici gràcies a les explicacions de l’arquitecte Vicent Torregrosa i de la restauradora Eva Gomis, presents en l’acte.
L’alcalde ha manifestat que “una de les línies d’actuació d’aquest govern és impulsar el nucli antic. Creguem que és positiu que els elements patrimonials alberguen serveis per a la ciutat. Es tracta de donar contingut al patrimoni per posar-lo en valor, evitar la seua degradació i afavorir que siga conegut per la ciutadania i els turistes”. L’alcalde també ha parlat de les actuacions dutes a terme en la rehabilitació de la cúpula de l’església de Sant Onofre i ha avançat que el dia 26 de setembre començaran les obres per al tancament i peatonalització de la plaça del Mercat.
Per la seua banda, la regidora d’Urbanisme, Cristina Suñer s’ha mostrat molt satisfeta de que el nucli antic tinga per fi dependències municipals. “És el primer pas per a donar de nou vida al centre històric de Xàtiva. L’objectiu -segons Suñer- és seguir ampliant serveis. Dilluns comença a funcionar ací l’oficina tècnica del Pla Impuls (Iniciativa de Millora i Protecció Urbana Local Sostenible). Li hem posat aquest nom al pla de subvencions de rehabilitació al nucli antic perquè pensem que caracteritza millor el que pretenem, que és, precisament, impulsar aquesta rehabilitació”. Tal com ha explicat la regidora, “una part de l’aportació de l’Ajuntament al Pla Impuls va destinada a sufragar les despeses de funcionament de l’oficina tècnica i una altra part va per a urbanització de carrers, mobiliari urbà, retirada de cablejat elèctric, etc”.
Finalment, el regidor de Cultura i Patrimoni Històric-Artístic, Jordi Estellés ha declarat que “recuperar la Casa Artigues era un compromís adquirit des del principi de la legislatura. Volem continuar obrint serveis al centre històric fins el final de la legislatura. Ací hi ha una administració que aglutinarà tots els expedients relacionats amb el centre històric. Amb el Pla Impuls començarà la rehabilitació del centre històric. Aquest edifici ha estat tancat durant més de 10 anys i aquest fet havia provocat un deteriorament progressiu”, ha explicat Estellés. El regidor espera que totes aquestes actuacions agilitzen el processos administratius: “el fet d’externalitzar és per poder agilitzar al màxim els tràmits administratius previs a la rehabilitació. Xàtiva no és independent en aquesta matèria, ja què qualsevol actuació ha de passar per Patrimoni. Per això també necessitem impulsar la redacció del Pla Especial del Nucli Antic”.
Una oficina administrativa municipal al centre històric
Les obres d’adequació han suposat una inversió pròxima als 30.000 euros, dels quals 21.700 provenen del Pla d’Infraestructures Financerament Sostenibles de la Diputació de València. Els treballs han consistit en la remodelació integral de la planta baixa de l’edifici, així com la pintura i restauració de les portes de la planta superior.
Concretament, s’ha procedit a la construcció d’una oficina que albergarà els serveis de tramitació de gestions administratives municipals relacionades amb el nucli antic, així com l’oficina d’atenció al públic del Pla Impuls, encarregada de l’assessorament i gestió de les subvencions per a rehabilitació d’habitatges al nucli antic. També hi estaran ubicats serveis tècnics de la conselleria d’Urbanisme, de manera que des de la casa Artigues es podrà gestionar qualsevol ajuda o tramitació independent del pla Impuls. A més a més, els serveis de l’edifici han estat adaptats a les condicions d’accessibilitat que marca la normativa vigent.
Aprofitant aquesta actuació, s’ha procedit a una restauració integral de les valuoses prestatgeries de fusta que conservava la casa Artigues, originals de quan s’usava com a farmàcia. Aquestos mobles havien estat afectats per una plaga de termita en 2003, incidència que va ser resolta en el seu moment amb un tractament contra insectes xilòfags. Ara han estat completament desmuntats, sanejant l’estructura i restaurant tot el conjunt que presenta un vistós aspecte, ja que s’han reposat els 119 antics pots de ceràmica de la botica, inventariats entre les col·leccions del Museu de l’Almodí.
Està previst que entre 6 o 7 persones presten servei en aquesta nova instal·lació municipal. El també regidor de Centre Històric, Jordi Estellés, tindrà el seu despatx a aquest edifici a partir d’ara. La Casa Artigues és un edifici del segle XVIII situat en el carrer Noguera, en ple cor del nucli antic. L’edifici posseeix tres elements patrimonials destacats, com són la marquesina d’estil eclèctic que barreja modernisme i neogòtic, el famós retaule ceràmic dels personatges il·lustres de la ciutat i les mateixes prestatgeries modernistes, úniques en tota Xàtiva.
El Pla Impuls gestiona els fons de l’ARRU
La Casa Artigues serà la seu des d’on s’articularà el Pla Impuls. Aquesta iniciativa inclosa en el pla estatal d’Actuacions de Rehabilitació i Regeneració Urbana (ARRU) preveu una inversió fins desembre de 2017 de fins a 4,5 milions. La consellera d’Habitatge, Infraestructures i Vertebració del Territori, Maria José Salvador i l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, signaren el passat 29 de juny un conveni de col·laboració per rehabilitar i reedificar 100 cases del nucli antic i el barri del Carme. En aquest pla participen el Ministeri de Foment, la Conselleria d’Habitatge i l’Ajuntament. El Pla Impuls contempla la subvenció fins del 50% de les obres. Aquestes ajudes van des dels 20.000 als 30.000 euros i es podran demanar fins desembre de 2017.
L’horari d’atenció al públic de l’oficina tècnica del Pla Impuls serà dilluns, dimecres i divendres, d’11 a 17h, encara que els responsables municipals no descarten la possibilitat d’ampliar aquest horari en el futur. El telèfon de contacte és el 96 090 19 81.