Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

A partir del dilluns 24 de febrer, i fins el 6 de març, s’obri el termini per a poder realitzar propostes d’inversions a través del procés participatiu «Decideix Xàtiva 2020», que aporta 300.000 euros per a destinar-los a la millora de Xàtiva.

El passat mes de gener es va constituir el grup Motor del decideix Xàtiva 2020, per tal de definir el procés dels pressupostos participatius, al que va seguir una campanya informativa i la realització d’una sèrie de tallers d’elaboració de projectes, dividits en sectors com ara Urbanisme i Mobilitat, Joventut i Perspectiva de Gènere, que finalitzen el proper divendres 28 de febrer.

Després d’aquests passos previs, el proper dilluns 24 es donarà inici a la fase de presentació i validació ciutadana de propostes, les quals poden ser inversions de qualsevol àmbit de competència municipal, que pot anar des de la renovació o creació d’equipament fins a la millora d’un espai públic, passant per l’adquisició de mobiliari o la creació de webs i aplicacions, entre d’altres exemples.

Aquestes propostes hauran de complir una sèrie de condicions com ara la promoció de la Declaració Universal dels Drets Humans i el bé comú, la justícia social, la dimensió educadora i amb visió de futur, la igualtat amb perspectiva de gènere, la protecció del patrimoni natural o el foment de la mobilitat sostenible i accessible. Es valoraran especialment els projectes que nasquen d’iniciatives grupals o col·lectives, i hauran de ser realitzables tècnicament, amb un inici i un fi, no podent superar el 50% del total de la partida de pressupost participatiu (150.000 euros).

La presentació de propostes s’ha de fer íntegrament a través de la pàgina web participa.xativa.es, i per a aconseguir més informació al respecte es pot telefonar al 96 228 98 47. Mentre que les propostes que es presentaren via taller, queden presentades automàticament per eixa via, aquelles persones que desitgen presentar una proposta a títol personal hauran d’aconseguir un mínim de 25 avals que secunden la proposta, i cada persona podrà avalar fins a 3 propostes diferents (amb un aval per proposta). Per a tal fi el proper dilluns s’habilitarà a la web un formulari de recollida de signatures que es podrà descarregar, per a adjuntar posteriorment a l’hora de presentar la proposta. Després serà la pròpia regidoria la que comprove que els documents de les persones que signen siguen de majors de 16 anys empadronats a Xàtiva.

En la fase d’elaboració, reformulació i validació serà el grup motor i l’equip tècnic municipal qui podrà proposar la unificació de projectes quan així ho considere oportú. La selecció definitiva es farà a partir d’una consulta ciutadana, de manera telemàtica o presencial a diferents edificis municipals. Es podran votar 3 de les propostes escollides prèviament pel Consell de ciutat, i les guanyadores seran executades en ordre descendent de vots fins arribar a la màxima dotació financera (300.000 euros per a 2021), sense que cap projecte puga superar el 50% del total. Es crearà una Junta electoral formada per personal funcionari de l’Ajuntament de Xàtiva que vetlarà per la transparència i l’objectivitat del procés.

«El dilluns comencem a recollir els projectes participatius que han nascut dels diferents tallers que hem desenvolupat, als que se sumaran els que vénen de la mà de les associacions i per suposat dels projectes que puguen vindre de persones individuals, els quals hauran de tenir una sèrie d’avals que els recolzen», ha explicat la regidora de Participació Lena Baraza, qui ha afegit que «esperem projectes forts que puguen agradar als veïns i veïnes de Xàtiva, augmentant la participació de la ciutadania en aquests pressupostos participatius».

WhatsApp Portal de Xàtiva