La Unitat d’Innovació i Investigació del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, en col·laboració amb la Fundació Fisabio, ha obtingut finançament per a un projecte de circularitat en la cadena de valor dels productes i envasos sanitaris. Aquesta iniciativa, amb una inversió de més de 600.000 euros a través de l’IVACE+i, té com a objectiu reduir l’ús de plàstics en l’àmbit sanitari i garantir-ne una gestió i reciclatge adequats.
Un hospital comarcal de mida mitjana genera actualment més de 580 tones de residus, dels quals només el 15% es consideren perillosos. El projecte pretén millorar la classificació dels residus no perillosos, la qual cosa permetrà reduir tant els costos de gestió com l’impacte ambiental.
A més, s’elaborarà una guia d’ecodisseny i etiquetatge per a productes sanitaris, amb l’objectiu d’orientar les empreses productores cap a una gestió més eficient dels seus envasos. També es desenvoluparà un sistema intel·ligent de compra pública verda, que prioritze criteris mediambientals en l’adquisició de materials sanitaris.
El projecte inclou, a més, un programa de formació i sensibilització per a professionals sanitaris, proporcionant-los eines per a integrar els criteris de sostenibilitat en la seua pràctica assistencial i en la presa de decisions sobre subministraments.
En una segona fase, es treballarà en la implantació de noves tecnologies i processos de gestió de residus plàstics, així com en una plataforma tecnològica de traçabilitat en temps real, que permetrà un control més eficient i sostenible dels materials utilitzats.
Aquest projecte compta amb la participació de Fisabio, l’Institut Tecnològic AIMPLAS i les empreses Global Tech i CMplastik, i té com a objectiu final implantar un model d’economia circular en l’àmbit sanitari basat en indicadors sostenibles i la millora de la logística dels insums mèdics.
El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent és pioner en accions de sostenibilitat en la sanitat pública valenciana, havent rebut dos premis europeus pel seu lideratge en la reducció de la petjada de carboni en l’activitat assistencial.