Dins del programa de rutes senderistes impulsat per la Mancomunitat de Municipis la Costera-Canal aquest diumenge serà el torn de Moixent amb la «Ruta del Bosquet». Es tracta d’una ruta guiada que servirà també per conèixer les plantes autòctones de la zona. Serà una ruta de dificulat baixa i està recomanda per a xiquets. Les inscripcios han de realitzar-se a través de la web de la Mancomunitat i l’hora d’eixida prevista serà les nou del matí des de la porta de l’Ajuntament.
D’altra banda, per la vesprada, el municipi ha organitzat una ruta guiada i teatralitzada pel ‘Moixent Medieval’ amb un preu de tres euros.
L’excursió es realitzarà pel Barranc del Bosquet, un espai declarat BIC per la Generalitat Valenciana any 2005, amb una bona representació de la vegetació de tipus mediterrani, gaudint d’un bon camí per a efectuar l’excursió, previst realizar en 2’30hr disfrutant d’este magnific entorn natural, representant del paisatge mediterrani de secà.
Durant el recorregut es prendrà contacte ampliament amb la flora de tipus mediterránea, es podrà observar una amplia representació de la vegetació del pis bioclimàtic Termo-Mediterrani, amb espècies com el romer, timó, pebrella (endémica), torvisco (matapoll), enebros (genebre), estepas (mata), madroño, zarzaparrilla, pino carrasco (pi blanc), coscoja, carrasques, aliagues, xops, fresnos…
El Bosquet, la Presa del Bosquet, també denominada Bassa del Bosquet, és un embassament que es situa en la ladera de la Serra Grossa, en el terme municipal de Moixent. Va ser construida al segle XVIII i es fruit de les idees renovadores que afectaren a les obres hidràuliques i a la racionalització agrícola, pròpies de la política ilustrada de Carles III.
L’embassament es troba al centre d’una hoya tancada, entre els monts de el Picaio, Serra de la Talaia, Covatelles i la Balarma. De reduides dimensions, 100m d’ample per 200m de llarg i 8m de profunditat actual, amb una capacitat de 160.000m3, rega una superficie de 4,33ha. La primera noticia documental , sobre la que es basen totes les referències posteriors a la presa del Bosquet, es deu a José Antonio Cavanilles que, al seu segon viatge a Moixent, ens parla del canvi que observa en la localitat gràcies a la nova política hidráulica i agraria de la Ilustració.
El seu artifex fou En. Pascual Caro i Fontes, fill del primer Marqués de la Romana, i es considera com a data més probable d’acabament de les obres 1775, quan están documentades vendes d’horts al Bosquet. El botànic Antonio José Cavanilles ja cita la seua existencia en 1791. El seu perímetre es troba a unes 25 carrasques algunes d’elles amb més de 450 anys d’antiguetat. La pebrella és una planta endèmica de la comarca de La Costera segons la descripció al segle XVIII l’insigne botànic Cavanilles, sent molt apreciada el seu aroma, propietats i usos culinaris.
Visita guiada i teatralitzada al ‘Moixent Medieval’ D’altra banda, per la vesprada es celebrarà una visita guiada i teatralitzada al ‘Moixent Medieval’, opcional, i amb un preu de tres euros. Es tracta de realitzar una visita guiada i teatralitzada al centre històric de la població en el que, situant-se al segle XIII, moment bastant confús i amb moltes intrigues, es narrarà la transició de la cultura musulmana a la cristiana, posant en valor la història i l’entorn urbà de la població de Moixent. Projecció de la llegenda local Escala de la Doncella.
Equip: Botes de muntanya, per protegir els turmells i amb molt de dibuix a la sola per a evitar esbarar. Cantimplora, ja que no hi ha aigua durant el recorregut. Sombrero o gorra. Protector solar. Llibreta i boli per a prendre apunts. Motxilla, prismàtics i càmera de fotos.
Dinar: El dinar pot realitzar-se en qualsevol dels restaurants de Moixent al gust, però es recomanable els gaspatxos manxecs a l’estil Moixentí. Qui no vulga gaspatxos, trobarà altres plats al menú.
Pots inscriure’t ací.